«Батьківщині»&Ко не вдалося протягнути в Київраді ДПТ, який передбачає забудову житлом 25 га на Оболоні
23.04.2021   //  

Проект рішення про затвердження детального плану території в межах вулиць Юрія Кондратюка, Михайла Майорова (Петра Калнишевського), північної та західної межі лісу в Оболонському районі м. Києва не набрав необхідної кількості голосів у Київраді. Про це свідчать результати голосування на засіданні 22 квітня.

За цей проект проголосувало всього 57 депутатів – від фракцій «Батьківщина» – 12 (у повному складі), УДАР Віталія Кличка – 21 (з 29), «Європейська солідарність» – 15 (з 31), ОПЗЖ – 8 (з 12), а також один позафракційний депутат (Бондаренко В.В.).

Жодного голосу за цей проект не дали фракції «Голос», «Єдність» і «Слуга народу».

Депутат від «Батьківщини» Богдана Тимощук голосувала при наявності конфлікту інтересів. Так, у своїй декларації за 2020 рік вона вказала, що є бенефіціарним власником ТОВ «Датоліт», яке є інвестором розробки вказаного ДПТ.

Мешканці Оболонського району протестують категорично  проти прийняття цього Детального плану території. Ним передбачається будівництво нового житлового масиву – 19 багатоповерховий житлових будинків (від 16 поверхів і вище) на понад 11 тисяч мешканців (6300 квартир) на 24,84 га, які наразі є сільськогосподарськими землями.

Попри те, що цей ДПТ суперечить чинному Генплану, у березні цього року Постійна комісія Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин погодила проект рішення про його затвердження.

Офіційними засновниками «Датоліту» є київські ТОВ «СТ Мікст» (5%), ТОВ «КП-Інвест» (5%), АТ «ЗНВКІФ «Стрім Інвест» (22,5%), акціонерне товариство «БТ Інвест» з Литви (12%) і кіпрські компанії «B.T.P. First Commercial Limited» (6%), «Спарентон Лімітед» (27%) і «Віемар Холдінг Лтд» (22,5%).

«КП-Інвест» і фонд «Стрім Інвест» контролюються людьми, пов’язаними з нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром. У свою чергу, компанії «БТ Інвест», «Спарентон Лімітед» контролюють власники будівельної компанії «Stolitsa Group» Владислава Молчанова і Раймондас Тумєнас.

На президентських виборах 2019 року Молчанова була довіреною особою кандидата в президенти, лідерки партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко по Святошинському району Києва.

До фракції «Батьківщини» у Київраді входить Віталій Нестор, дружиною якого є Яна Нестор (Коровченко), сестра Сергія Коровченка, якого «Коментарі» називали цивільним чоловіком Молчанової.