Шахраї заволоділи майном після смерті його власника, використовуючи підроблений паспорт
22.04.2021   //  

Шахраї заволоділи майном після смерті його власника, використовуючи підроблений паспорт. Про це «Нашим грошам» стало відомо з наказу №1112/7, опублікованого на сайті Міністерства юстиції за результатом розгляду Антирейдерською колегією (Колегією з розгляду скарг у сфері державної реєстрації Мін’юсту) скарги Олени Бишевець.

Скаржниця, судячи з Єдиного реєстру нотаріусів, є нотаріусом. 4 лютого 2021 року Бишевець подала скаргу до Антирейдерської колегії (Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації) з вимогою скасувати рішення приватного нотаріуса Чернівецького міського нотаріального округу Чернівецької області Алли Іщенко про реєстрацію права власності на нерухоме майно, оскільки останнє було зареєстровано після смерті спадкодавця.

Судячи зі скарги, Бишвець є представником малолітньої доньки. Донька є спадкоємицею низки нерухомості після смерті батька Павла Дубова. Згідно свідоцтва про смерть, Павло Дубов помер 14 листопада 2020 року. Утім, у грудні 2020 року від його імені у столичного нотаріуса Тетяни Горяйнової хтось посвідчив довіреність на ім’я Довганича Віктора Михайловича, і потім частину нерухомості, належну покійному Дубову, перереєстрували на інших людей.

Як розповіли «Нашим грошам» у нотаріальній конторі Горяйнової, до нотаріуса звернулася людина, яка представилася Павлом Дубовим, показала паспорт, який відповідав вимогам чинного законодавства і був виданий на ім’я Павла Дубова, на фото в паспорті була людина, що звернулась за нотаріальною дією. Утім, через деякий час до нотаріуса звернулася колишня дружина Павла Дубова – Олена Бишевець, яка повідомила про смерть колишнього чоловіка. Після чого встановили, що паспорт, яким користувалися під час видачі довіреності, є підробленим, при цьому, всі дані паспорта відповідали даним оригінального паспорта. Нотаріус за заявою Олени Бишевець відмінила довіреність від імені Павла Дубова на Віктора Довганича та написала заяву до поліції, як ошукана і потерпіла сторона, про вчинення шахрайських дій. На підставі заяви нотаріуса Горяйнової відкрито кримінальне провадження.

Утім, 11 і 12 грудня 2020 року нерухомість, якою володів покійний Дубов, зокрема, земельну ділянку та садовий будинок у с. Іванковичі Васильківського району Київської області і два гаражні бокси в Києві перереєстрували в Державному реєстрі речових прав (ДРРП) на інших осіб. Посвідчувала договори купівлі-продажу та вносила право власності нових власників на нерухоме майно до реєстру інший нотаріус – Алла Іщенко з Чернівецького міського нотаріального округу Чернівецької області.

5 березня 2021 року Колегія розглянула скаргу Бишевець. І 12 квітня 2021 року, тобто, через два місяці після того, як скарга потрапила до Мін’юсту, скаржниці відмовили. Оскільки щодо нерухомого майна наявний судовий спір, а Колегія скарг, щодо яких є суди з тих самих питань і з тими самими сторонами не розглядає. Про судовий спір повідомила особисто Бишевець. Цивільний позов Олени Бишевець до нових власників нерухомості про визнання договорів недійсними зараз слухає Голосіївський райсуд Києва. Найближче засідання заплановане на травень 2021 року.