Аваков захопив «Укрзалізницю» та його люди вже налажали з запасами палива
22.04.2021   //  

Після короткої та шаленої піар-атаки Володимир Зеленський прийняв чергове просте рішення – змінив недавно призначений топ-менеджмент залізниці. І фактично на наступний день після звільнення Жмака на роботу у головному тендерному підрозділі «Укрзалізниці» – «Центр забезпечення виробництва» – повернувся Тімур Валієв, якого служба безпеки залізниці підозрювала у змові з постачальником дизпалива.

Валієва призначили до ЦЗВ у вересні 2020 року. Буквально за пару місяців він встиг стати фігурантом службової перевірки щодо дефіциту дизельного палива на регіональних залізницях та отримати дисциплінарне покарання.

У лютому 2021 року він став фігурантом ще однієї службової перевірки, і знову таки щодо дизелю. Цього разу Офіс з безпеки закинув Валієву «незабезпечення виконання умов договору з ТОВ «Анвітрейд» (оточення Медведчука – «НГ») у сумі понад 5000 тонн, умисне повернення гарантійної суми у розмірі 5 млн грн, не нарахування пені та не вжиття заходів претензійно-позовної роботи».

Простими словам це означає – під час зміни світової кон’юнктури та віджиму Медвечдука від дизельного трубопроводу з Росії «Анвітрейд» різко не захотів виконувати контрактні обов’язки по поставці залізниці дешевого палива по рамковій угоді ще від 2020 року. Для цього розіграли таку комбінацію.

Валієв і Ко дотягнули договори з «Анвітрейдом» до останнього дня їх дії. І в цей день дали рознарядку на відвантаження палива. А потім, не дочекавшись палива, просто завершили дію договорів. При цьому з «Анвітрейда» вирішили не стягувати ані договірне забезпечення, ані штрафні санкції.

Офіс безпеки розкусив цю комбінацію та на початку лютого почав розслідування за підозрою у нанесенні збитків залізниці на 18 млн грн. Окрім Валієва фігурантом перевірки стала його заступниця Тетяна Тисмінецька (про цю пару – далі).

Здавалося б, винні вже ідентифіковані та ось-ось мали бути покарані. Однак відразу після відставки Жмака нове-старе керівництво «Укрзалізниці» перестало цікавитись результатами перевірки.

Більше того. Валієв повернувся до керівництва ЦЗВ та допоміг розгорітись дефіциту дизеля. За даними експерта «Ліги антитрасту» Володимира Даценка, станом на кінець березня в «ЦЗВ» зависли нові дизельні угоди на 600 млн грн. Тендер провели, але через офіційно незрозумілі причини не відбулось остаточне укладання угод з переможцем «Альянс енерго трейдом» (так звана група «одеських чеченців»). Тобто старий постачальник відмовився поставляти по старим цінам, а новий – не хоче по новим.

Це дуже схоже на саботаж, та цілком може стати предметом для чергової серії РНБОУ. Але навряд чи стане. Справа саме у фігурантах.

Валієв і Тисмінецька раніше разом працювали у тендерному комітеті «Київпастрансу», а у 2020 році невидима рука нової влади направила їх в «Укрзалізницю». За даними «Наших грошей», їхнім куратором є перший заступник міністра інфраструктури Дмитро Абрамович. За часів Порошенка він працював у Держслужбі геології та надр України та міг мати стосунок до масової роздачі дозволів на видобуток корисних копалин компаніям, пов’язаним з Ігорем Котвіцьким – бізнес-партнером незмінного міністра внутрішніх справ Арсена Авакова (докладніше «Чому Авакова пов’язують з угрупуванням, яке після Майдану захопило купу родовищ по всій Україні»).

Мотиви для зриву поставок палива можуть бути дуже простими. Однією рукою клерки домовляються зі старим постачальником про полегшення його «обязів». Іншою рукою тупо валять роботу під час зміни влади. Можна не сумніватись, що зараз у завалі звинуватять Жмака та його недобитків. І після цього продовжать тендерити у найкращих традиціях. Наприклад, по дизелю – переговорну процедуру. А рейкові кріплення – знову прописують під «литу клему» Дніпропетровського стрілочного заводу Краснова-Корбана так піднімають відразу на чверть її очікувану вартість. Щоб маржі вистачило для компенсації простою останніх місяців.

Блог від: Юрій Ніколов