«Антонов» купив в Еміратах американське обладнання для Ан-178, викинувши дешевих чехів
22.04.2021   //  

ДП «Антонов» ДК «Укроборонпром» 17 квітня за результатами спрощеної/допорогової закупівлі уклало угоду з фірмою «JT Avionics DWC-LLC» (ОАЕ) про поставку систем попередження зіткненння на $559 тис. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять два комплекти системи попередження зіткнення літаків у повітрі CAS-100 виробництва компанії «Honeywell International Inc.» (США) для транспортних літаків Ан-178 №001 та Ан-178-100Р №006 по $279 тис. Кожен комплект включає:

  • один процесор TPA-100B за $109 тис;
  • один монтажний комплект за $62 тис;
  • два відповідачі TRA-100B по $35 тис;
  • один пульт управління CTA-100A за $22 тис;
  • дві направляючі антени ANT-81A по $8 тис.

Торік «Антонов» замовляв цій фірмі такі системи в більшій комплектації дорожче – по $299 тис. При цьому вищезгадані складові були дешевші: процесор коштував $104 тис, монтажний комплект – $53 тис, дві відповідачі – по $34 тис, пульт – $21 тис, а дві антени – по $8 тис. Проте додатково у комплект входили два індикатори IVA-81D по $20 тис.

У 2018 році такі системи замовляли цій фірмі по $259 тис, але склад був невідомий.

Оплачене наперед обладнання поставлять на умовах CPT «Бориспіль» за три місяці.

Ціна нинішнього договору на 4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у $580 тис.

Компанія «Air Team, s.r.o.» (Чехія) Петра Полака 1959 р. нар. і Петра Полака 1988 р. нар. пропонувала продукцію того ж виробника майже на третину дешевше. Однак її відхилили, бо вона не підтвердила дилерський статус і досвід. Фірма надала лист від «Honeywell», в якому замість статусу вказано лише, що «Honeywell» надала комерційну пропозицію на запитувані вироби. Згідно отриманого замовником листа від «Honeywell International Sarl» від 30 березня 2021 року, чеська «Air Team» не має офіційного статусу «дилер», бо його присвоєння ще погоджується. Крім того, вона не надала копії аналогічних договорів.

Відхилена фірма заявила, що не може надати копії договорів із чеськими замовниками, оскільки ті не заохочують розповсюдження інформації про літаки, які виробляють для третіх осіб. Також вона вважає, що наданий нею лист, як і вимагалось, «підтверджує безпосередні партнерські відносини між учасником та виробником товару». При цьому фірма визнала, що знаходиться на заключному етапі затвердження статусу «дилер».

Замовник не задовольнив вимогу, відповівши, що фірма не виправила виявлені недоліки протягом доби та була відхилена за невідповідність вимогам конкурсної документації.

В іншій вимозі «Air Team» поставила під сумнів дилерський статус арабської фірми «JT Avionics» і вказала, що, за даними «ImportGenius», єдиним покупцем тієї є «Антонов».

Замовник відповів, що співпрацює з «JT Avionics» багато років і не має зауважень до її пропозиції. За його словами, вона брала участь в виготовленні, модернізації літаків Ан-148/158, Ан-132, Ан-124/225 і зарекомендувала себе як надійного постачальника. Крім того, у 2013-2014 роках «JT Avionics» безоплатно надала йому комплекти апаратури бортового радіоелектронного обладнання для комплектації дослідних зразків літаків.

За даними тендерної пропозиції, «JT Avionics» належить директору Вадиму Усову. У відкритому реєстрі Дубаю менеджером вказаний Георгій Сидоров (Georgy Sidorov).