Італійці отримали ще 10 мільйонів на захист від родичів загиблого журналіста Рокеллі
21.04.2021   //  

Міністерство юстиції України 13 квітня уклало угоду з юридичною фірмою «Legance – Avvocati Associati» (Італія) про послуги з юридичного консультування та представництва вартістю 307 тис євро, або 10,21 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У 2018 році Мін’юст за 26 тис євро замовив цій фірмі представництво у справі за позовом родичів загиблого в 2014 році під Слов’янськом Донецької області журналіста Андреа Рокеллі та інших до держави Україна. Сума позову становить 1,8 млн євро. З того часу загальна вартість шести угод із «Legance – Avvocati Associati» досягла 1,42 млн євро.

Як пише «Українська правда», у 2017 році в Італії затримали заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Нацгвардії імені Кульчицького Віталія Марківа за підозрою у вбивстві Андреа Рокеллі біля Слов’янська в травні 2014 року. Військовий відкидає обвинувачення і заперечує свою причетність до смерті Рокеллі та його російського перекладача Андрія Миронова. Батьки Марківа та журналістські організації Італії наполягають на версії умисного вбивства фотокореспондента під час війни на Донбасі. Обвинувачення проти Марківа та України об’єднали в одну справу. У 2020 році українські правоохоронці надали докази невинуватості Марківа, а згодом Міланський апеляційний суд повністю виправдав його. Він повернувся в Україну.

За нинішньою угодою, «Legance – Avvocati Associati» продовжить надавати послуги у 2021 році. Погодинна ставка юристів Стефано Парлаторе, Ніколо Бартоліні Клерічі та Сільвії Косу склала 396 євро. Це на чверть вище за ставку 2018-2020 років у 320 євро.

У якості третьої особи залучать українського радника – адвокатське об’єднання «Сергій Козьяков та Партнери», яку засновували ексголова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков і Микола Подпалов. Його працівники Андрій Карнаухов та Андрій Пилипенко отримуватимуть по 180 євро на годину. Їхня ставка не змінилась.

Натомість послуги перекладу з італійської на англійську чи українську мови коштують 10 євро за сторінку. Це вдвічі дешевше від ціни вересня 2020 року в 20 євро за сторінку.