Власника «Альткому» випустили під заставу 15 млн по справі хабарів в Укравтодорі
20.04.2021   //  

Засідання у ВАКС 20 квітня, Тісленко у чорному светрі між адвкотами “Арцінгера”.

Вищий антикорупційний суд власнику компанії «Альтком» Александру Тісленку визначено заставу 15 млн грн. замість утримання під вартою у справі про хабарі в Укравтодорі. Про це повідомив кореспондент «Наших грошей» з зали суду 20 квітня.

На початку сторона звиувачення клопотала про заставу 49,9 млн грн, однак після заяв Тісленка та його адвокатів суддя Хамзін виніс зменшив заставу втричі. Тісленка також зобов’язали прибувати до детектива, прокурора, утримуватися від спілкування з низкою осіб, у т.ч. Новаком, Павлічєвим, працівниками Укравтодору і т.д.

Нагадаємо, НАБУ та САП висунули Тісленку підозру у наданні неправомірної вигоди службовій особі – в.о. керівника Укравтодору у 2016-2019 рр Славоміру Новаку.

За даними слідства, для маскування отримання неправомірної вигоди Новак використовував свого доброго знайомого Яцека Палюха.

Польщі повинно було бути засноване підприємство, статут якого мав наповнити «Альтком», при цьому 50% мали записати на Палюха. Новак планував після звільнення з посади в Україні стати головою наглядової ради цього підприємства.

Слідство встановило чотири епізоди вручення неправомірної вигоди – як у готівковому, так і безготівковому вигляді.

Так, у 2017-2018 рр дві кіпрські компанії, які, за даними слідства, пов’язані з Тісленком, здійснили два платежі у розмірі 20,2 тис. євро і 50 тис. євро на особистий рахунок Палюха «за консультаційні послуги».

У подальшому, за показами Палюха, у листопаді 2018 року у Варшаві Тісленко передав йому 275 тис. доларів США. Після цієї події Палюх одразу в месенджері WhatsApp написав Новаку про те, що кошти в нього. Відповідно до його показань, це викликало обурення Новака, оскільки він домовлявся про 300 тис. доларів так званого «абонементу» щороку, і Тісленко не виконав своїх зобов’язань. Є відповідна переписка, яка показує обурення Новака, з якої вбачається, що Тісленко виконує свої зобов’язання лише на 50-70%.

Надалі у січні 2019 року у Кракові Тісленко передав 300 тис дол. Обидві зустрічі відбулися за участі співвласника «ФПГ Альтком» – Сергія Павлічєва.

Як зазначив прокурор, дати надання неправомірної вигоди співпадають із діями, які Новак вчиняв на користь «Альткому» по виплаті коштів та пролонгації договору з реконструкції автодороги М05 Київ-Одеса.

Тісленко та адвокати стверджували, що насправді з Палюхом домовлялись про консультаційні послуги. Також Тісленко заявив, що «у мене зі Славоміром (Новаком – НГ) були приятельські, людські стосунки. І його прохання було до мене стосовно його працевлаштування – познайомити його з провідними бізнесменами України. Не працювати на мене, зі мною чи разом, а познайомити… з більш значимими».

Нагадаємо, у перший день взяти на поруки хотіли три народні депутати – Сергій Бунін від «Слуги народу», Суто Мамоян і Олександр Лукашев від ОПЗЖ. Також захист запросив свідками директора компанії «Wirtgen Ukraine» Сергія Кузовкіна та директора ТОВ «Констракшн Машинері» (дилер JCB) Камена Нонєва – вони дали позитивні характеристики власнику «Альткому».

Слідство встановило, що Тісленко контактує з екс-головою Верховної Ради Володимиром Рибаком. Крім того, віднайдена переписка містить відомості про інших чиновників, правоохоронців, у т.ч. працівників СБУ.

З матеріалів слідчих дій вбачається, що Тісленко підтримує дуже хороші відносини із новим керівництвом держави.