Суд призначив 213 тисяч компенсації екс-голові обленерго, який нібито забезпечив перемогу росіянам щодо будівництва підстанції
20.04.2021   //  

Екс-гендиректор ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак виграв справу в Офісу генпрокурора і Державної казначейської служби щодо відшкодування моральної та матеріальної шкоди, заподіяної незаконними діями органу досудового розслідування та прокуратури. Про це пише «Незалежний громадський портал» з посиланням на рішенні Хмельницького міськрайонного суду від 2 квітня.

У липні 2019 р. Шпак подав до суду цивільний позов. У ньому він вказав, що 24 квітня 2018 р. генпрокуратура повідомила йому про підозру у нібито вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. На його думку, дії та поведінка органу досудового розслідування та процесуального керівника свідчить про те, що справа мала політично вмотивований характер та спрямована саме проти нього за його політичні переконання та принципову позицію. Зокрема, у межах кримінального провадження 9-10 листопада 2016 р. за місцем проживання та за місцем роботи пана Шпака проводилися обшуки, які супроводжувалися грубим поводженням та нахабством з боку слідчих і прокурорів. Під час обшуків вилучено його особисте майно та грошові кошти. Обшуки навмисно проводилися в День народження (65-річчя), вважає позивач.

Крім цього, прокурор подав до Печерського райсуду Києва клопотання про обрання Шпаку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Натомість 8 травня 2018 р. суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання. 26 жовтня 2018 р. прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закрив справу стосовно Шпака за відсутністю в його діяннях складу кримінального правопорушення.

У результаті таких безпідставних та незаконних дій слідчого та прокурора, стверджує позивач, значно погіршився його стан здоров`я. Згідно з висновками психологічної експертизи, ситуація тривалого розслідування кримінального провадження та притягнення до кримінальної відповідальності спричинила негативні зміни психоемоційної та соціальної сфер існування його особистості, порушила його суспільну репутацію, викликавши появу та тривалу фіксацію негативних психологічних переживань (моральних страждань).

Крім цього, експертиза оцінила розмір компенсації моральних страждань Шпака – 1,5 млн грн. Також незаконними діями слідчого та прокурора йому заподіяно матеріальну шкоду – 97,4 тис грн., яка складається із оплати надання юридичної допомоги – 63,9 тис, проведення психологічної експертизи – 16 тис, проїзду до місця проведення слідчих дій та до суду – 11,3 тис, витрати на лікування – 6,1 тис.

Суд не взяв до уваги результати психологічної експертизи, оскільки експерт посилався на перенесені позивачем гіпертензивні кризи в 2016 та 2018 роках без зазначення доказів, на підставі яких ним було встановлено наявність причинно-наслідковий зв`язку цих кризів з діями органів досудового розслідування. Також висновки експерта не містять будь-яких посилань на конкретні обставини та докази, а саме щодо скривдженої соціальної репутації Шпака серед ділових партнерів, колег та керівництва, з необхідністю пояснювати та виправдовуватися серед широкого кола контактів. Крім цього, суд не побачив належних доказів, що обшуки помешкання Шпака  супроводжувалися грубим поводженням та нахабством з боку слідчих і прокурорів.

Разом з тим, суд дійшов висновків, що є законні підстави для визначення моральної шкоди, що спричинена позивачу, незаконними діями державних органів. У результаті вийшла сума 144 тис грн. Ще присудив стягнути з держбюджету на користь Шпака 63,5 тис компенсації за понесені витрати на правову допомогу в кримінальній справі і 6 тис на відшкодування витрат на правову допомогу в цивільній справі. У решті позовних вимог суд відмовив пану Шпаку.

Видання нагадало, що за версією слідства, у 2013 р. під час реалізації проекту будівництва важливої для забезпечення надійного електропостачання м. Хмельницький трансформаторної підстанції класу напруги 110/10 кВ «Прибузька», службовці Хмельницькобленерго» забезпечили перемогу у тендерній процедурі посередницькій комерційній структурі із Росії. Окрім цього, фірма країни-агресора та її реквізити використані для завищення вартості обладнання, а фактичним виконавцем робіт у 2015-2016 рр. було ТОВ «Подільський енергоконсалтинг», яке задіювалося організаторами злочинної оборудки для привласнення коштів державного обленерго та виведення активів в «тінь». Було підтверджено суму завданих збитків державній компанії у розмірі 23 млн грн.