Міноборони замовило утилізацію непридатних мін у півтора раза дорожче, ніж торік
20.04.2021   //  

Міністерство оборони України 12 квітня за результатами тендеру замовило Корпорації «Співдружність» послуги у сфері поводження з радіоактивними, токсичними, медичними та небезпечними відходами на 2,36 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня утилізують 3 954 протипіхотні осколкові міни ОЗМ-72, а саме 2 245 з військової частини на Харківщині по 568 грн. та 1 709 з військової частини на Київщині по 635 грн.

Це непридатні для подальшого використання та зберігання боєприпаси. Їх утилізують згідно Переліку боєприпасів, що підлягають утилізації у 2017-2021 роках і Додаткових переліків боєприпасів, що підлягають утилізації, які затверджено у 2017-2019 роках.

У квітні 2020 року Міноборони замовляло «Співдружності» утилізацію таких мін з тієї ж військової частини на Харківщині в півтора раза дешевше – по 329 грн., а у вересні 2019 року вдвічі дешевше – по 279 грн. Судячи з калькуляцій, зросли всі узгоджені витрати.

Сума договорів усього на 0,5% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 2,37 млн грн.

Єдиним конкурентом був Державний науково-дослідний інститут хімічних продуктів (ДержНДІХП) ДК «Укроборонпром», причому ніхто не знижував ціну під час аукціонів.

Київська Корпорація «Співдружність» має дозволи Держгірпромнагляду на утилізацію зброї, звичайних видів боєприпасів та виробів ракетної техніки, а також на експлуатацію відповідного технологічного устаткування. Нині її власниками є директор Василь Мітішов і ТОВ «Місава» Юлії Мітішової, а раніше – було ще й ТОВ «Затвор» Оксани Мітішової.

До 2018 року засновниками були Асоціація підприємств «Співдружність» і ТОВ «ММК і Т», а раніше – ще й згаданий ДержНДІХП, Донецький казенний завод хімічних виробів і нині ліквідоване ТОВ «Південь-Метекспорт» з Одеси. Компанія «ММК і Т» належить Василю Мітішову, Андрію Корякіну, Сергію Мітяєву і В’ячеславу Тарану. Асоціацію підприємств «Співдружність» зареєстровано в Лозовій Харківської області на дніпровське ТОВ «АПС Пром» Андрія Семендяєва та місцеве ТОВ «Днілоз» Ігоря Рохмана.

Усього з 2009 року Корпорація «Співдружність» отримала підрядів армії на 38,72 млн грн.