Держрезерв за 46 мільйонів купив тушонку дорожче, ніж у військових і в супермаркеті
20.04.2021   //  

Державне агентство резерву України 13 квітня за результатами тендеру замовило ТОВ «Емі Он» м’ясних консерв на 46,08 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До липня на державний «Комбінат «Світанок» у смт. Золочів Харківської обл. поставлять 600 тис банок тушкованої яловичини вищого сорту масою нетто 525 г за ДСТУ 4450:2005 по 76,80 грн. за штуку, або 146,29 грн. за кілограм. Їх оплатять протягом 30 робочих днів

Виробником є ТОВ «Ріал Естейт Сервіс» Олени Глухової, яким керує Сергій Лабунський.

Консерви мають бути виготовлені не пізніше ніж за два тижні й не раніше ніж за три місяці до закладення у держрезерв і мати строк придатності чотири роки з дати виготовлення.

Днями військова частина Т0310 Міноборони замовила аналогічну тушковану яловичину на 8% дешевше – по 135,00 грн. за кілограм. Однак ця ціна від ФОПа не включає ПДВ.

У супермаркеті «Метро» аналогічна яловичина із таким строком придатності коштує 66,50 грн. за банку, або 126,67 грн. за кілограм. Це на 15% дешевше, але не включає доставку. Однак це роздрібна ціна за банку, а не гуртова за сотні тисяч банок.

Ціна угоди всього на 0,3% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 46,20 млн грн.

ФОП Сергієнко Володимир Іванович не допустили до аукціону. Він приніс декларацію виробника зі строком придатності «не більше» чотирьох років з дати виготовлення, хоча вимагалось чотири роки. Підприємець оскаржив відхилення в АМКУ, проте адмінколегія вирішила, що формулювання «не більше» суперечить вимогам тендерної документації.

Держаудитслужба не виявила порушень законодавства під час моніторингу закупівлі.

Єдиним допущеним конкурентом було столичне ТОВ «Дніпро Рівер Груп», записане на бухгалтерку Тетяну Огінську, яка працювала в іншому постачальнику харчів для тюрем – ТОВ «Тесткабель». Директором суперника є його попередній власник Костянтин Хоніч.

Столичну «Емі Он» заснували у 2015 р. Олексій Сонько і Максим Степаненко із юрфірми «Легал Солюшнз», а директором був Валерій Мороз. Потім «Емі Он» переписали на Анну Литвинову із с. Писарівка на Хмельниччині, а керівником став киянин Юрій Мазніченко.

Литвинова очолює ТОВ «Сан-Енерджі Україна» киян Ірини Кірєєвої та Андрія Кміти.

За Януковича Кміта керував Департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері економічної безпеки СБУ та Управлінням СБУ в Івано-Франківській області. Його цивільна дружина Марина Ставська володіє ТОВ «Поділля Промпостач», ТОВ «Дніпрозбут» і ТОВ КВП «Броксервіс», які також вигравали харчові тендери.

Як пише «Слідство», у квітні 2020 року СБУ обшукало будинок Ставської у селищі Козин по сусідству з маєтком експрезидента Петра Порошенка. Це відбулось у рамках справи про постачання неякісних харчів у в’язниці по завищених цінах. СБУ вважає, що приватні фірми поставляли списані з Держрезерву харчі, які не відповідають державним нормам. Зокрема курятину і рибу, які перед цим обробляли хімічними речовинами для товарного вигляду та збільшення ваги. Ці продукти, наголошували в СБУ, небезпечно вживати.

Ставська зв’язувалась із журналістами телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом» після їх візиту до нинішнього суперника «Тесткабель» щодо тюремних закупівель. На запитання, як так швидко дізналася про їх приїзд від своїх прямих конкурентів, вона зауважила, що «в усіх постачальники однакові, швидко інформація доходить».