СБУ зливає свою ж справу по фірмі Буткевича за розголошення «уранової» держтаємниці
19.04.2021   //  

Печерський районний суд Києва.відмовив Службі безпеки України в продовженні строку досудового розслідування щодо можливого розголошення державної таємниці при підготовці документів ТОВ «Атомні енергетичні системи України» для отримання спецдозволу на користування урановими родовищами.

Відповідну ухвалу суду було оприлюднено 12 квітня.

З матеріалів суду відомо, що в липні 2019 року СБУ відкрила кримінальне провадження №22019101110000111 за підозрою в розголошенні відомостей, що становлять державну таємницю.

Слідство встановило, що в кінці 2015 року «АЕСУ» уклало низку договорів з «Кіровгеологія» на виконання договорів зі складання пакетів геологічних документів для отримання спеціальних дозволів на користування нарами. В першу чергу слідство цікавило роботи по Сурському родовищу урану.

Держпідприємство виконало замовлення, після чого керівник «Кіровгеологія», керівник режимно-секретного органу, головний геофізик та головний геолог, начальник геологічного відділу звільнилися з підприємства та працевлаштувалися в «АЕСУ».

Отриману інформацію від «Кіровгеології» оформила в заявки до Держгеонадра на отримання дозвільних документів. І в листопаді 2018 року їй було видано спецдозвіл спеціальний дозвіл на користування надрами – геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислова розробка чотирьох родовищ уранових руд – Сафонівської та Михайлівської площ Миколаївської області, Новогурівської та Сурської площ Дніпропетровської області. СБУ вважало, що по останньому родовищу геологічна інформація була секретною.

Після відкриття кримінального провадження СБУ провела допити можливих свідків передачі держпідприємством інформації приватній фірмі, але не встановила фактів розголошення державної таємниці. Наприклад, директор «Кіровгеологія» сказав, що в підготовлених документах по Сурському родовищу запаси урану вказали в умовних одиницях, щоб  не розголошувати дійсні запаси, які обраховуються в тонах.

Не знайшовши доказів, в березні 2020 року слідчий СБУ Сергій Тарадойна закрив справу. Але прокуратура міста Києва скасувала її закриття, прокурор в постанові зазначив необхідність встановити слідству відповідність цифр запасів на цих родових урану цифрам в документах «АЕСУ».  Після цього слідчий ще раз провів допити свідків, зокрема, колишнього керівника «Кіровгеологія». Витоку секретної інформації не було встановлено – запаси Сурського родовища були вказані фірмою як 1500 умовних одиниць. Таку інформацію можна було взяти, на думку СБУ, з відкритих джерелах.  Також виявили, що на радянській документації по запасам родовища був відсутній гриф «Таємно».

В підсумку СБУ заявила, що в ході розслідування встановлена відсутність вчинення посадовими особами КП «Кіровгеологія» будь-яких дій, спрямованих на розголошення держтаємниці. І в червні минулого року Сергій Тарадойна повторно закрив справу. Але прокурор Олексій Сибіряков знову скасував цю постанову слідчого СБУ і зобов’язав провести допит начальника режимно-секретного органу «Кіровгеологія» та встановити коло осіб, які допомогли приватній фірмі підготувати документи по Сурському родовищу. А також усунути розбіжності в свідченнях свідків. .

Строк слідства закінчився 19 березня, і слідчий напередодні звернувся про його продовження. У відповідь суд вказав, що майже за два роки розслідування не було повідомлено жодної підозри.

Також слідчий суддя вказав, що клопотання належним чином не обґрунтоване, в ньому не зазначено конкретно, які саме дії вчинялися слідством для забезпечення швидкого та неупередженого досудового розслідування, не зазначено причини, що завадили вкластися у відведений строк.  Також суддя не знайшов підстав, як додатковий строк вплине на успішність розслідування. В підсумку, суд ухвалив залишити без задоволення клопотання слідчого СБУ продовжити строк розслідування на шість місяців.

Бенефіціаром «АЕСУ» є Геннадій Буткевич – співвласник мережі продовольчих супермаркетів «АТБ». В 2019 році «АЕСУ» оголосила про плани розробляти Сафонівське родовище уранових руд. Очікуваний обсяг видобутку на родовищі – в межах 150-200т урану на рік. Готова продукція – чорновий концентрат урану.