Прокуратура зайнялася шахраями, які переписували на себе квартири в Києві після смерті власників
19.04.2021   //  

Київська місцева прокуратура №4 м. Києва здійснює процесуальне керівництво в об`єднаному кримінальному провадженні щодо шахрайського заволодіння столичними квартирами, які є відумерлою спадщиною. Про це стало відомо з ухвали Дніпровського райсуду Києва від 5 квітня 2021 року. За даними судового реєстру, йдеться, зокрема, про таку нерухомість:

1) м. Київ, вулиця Генерала Карбишева, буд. 22, квартира площею 46,5 кв.м, реєстраційний номер 1500630780000.

Як кажуть слідчі, власниця цієї квартири померла 2015 року. Після смерті власниці відкрилася спадщина. У квартирі більше ніхто не був зареєстрований та не проживав. Інформації про спадкові договори у спадковому реєстрі не було. Після смерті власниці до одного зі столичних нотаріусів звернувся чоловік 1984 року народження із заявою про прийняття спадщини. Але нотаріус чоловіку відмовила, оскільки документів, на підставі яких чоловіка можна було визнати спадкоємцем, він не мав. Тоді цей чоловік звернувся з заявою про визнання його права власності на квартиру до суду. Але потім відкликав свою заяву.

Враховуючи те, що після смерті власниці ніхто спадщину не отримав, кажуть у прокуратурі, вказана квартира має бути визнана відумерлою спадщиною і перейти у власність територіальної громади м. Києва. Утім, за відомостями Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРП) власником вказаної квартири 28 лютого 2018 року стало не місто, а якась фізособа, на підставі договору купівлі-продажу за 2012 рік. Цей договір начебто посвідчив приватний нотаріус із Києва Павло Іванов, а відповідний запис до реєстру речових прав про це зробив якийсь держреєстратор із КП «Комунальний центр підтримки підприємницької діяльності та надання реєстраційних послуг». Однак, відповідно до листа нотаріуса Іванова, наданого на запит прокуратури, договір купівлі-продажу вказаної квартири ним не посвідчувався, хоча номер нотаріального бланку на цьому “договорі” збігається із нотаріальним бланком, який використав нотаріус Іванов, але на такому бланку нотаріус посвідчував геть інший договір. Також, як встановили правоохоронці, договір купівлі-продажу квартири на Карбишева в установленому законом порядку в Київському міському бюро технічної інвентаризації не реєструвався

Згідно з висновком експерта, вартість квартири станом на 2018 рік була понад 800 тис. грн. 5 березня 2020 року фейковий договір купівлі-продажу на квартиру був визнаний Дніпровським райсудом Києва недійсним, рішення про держреєстрацію прав за фізичною особою на цю нерухомість скасували, квартиру визнали відумерлою спадщиною та передали територіальній громаді Києва. 30 березня 2021 року місто зареєструвало цю нерухомість на себе.

2) м. Київ, вул. Білоруська, 36, квартира площею 31,9 кв. м, реєстраційний номер 1930565580000.

В судових засіданнях прокурор говорить, що право власності на цю нерухомість зареєстровано за фізособою на підставі договору купівлі-продажу, виданого 30 вересня 2019 року приватним нотаріусом Коломийського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Дмитром Шевчуком. Інші дані в реєстрі щодо попереднього власника квартири відсутні, як і будь-які інші копії документів, на підставі яких нотаріус зареєстрував квартиру на нового власника. Нотаріус Шевчук на вимогу суду надав відповідні документи. І, як виявилося, вони були підробленими. Станом на квітень 2021 року квартира зареєстрована на останнього власника, який її купив у шахраїв. Нерухомість з 2019 року арештована.

3) м. Київ, вул. Зодчих, буд. 62-А, квартира площею 60 кв. м, реєстраційний номер 1751174480000.

За даними судового реєстру, нового власника в цій квартирі зареєстрував приватний нотаріус Михайло Потапов на підставі договору купівлі-продажу від 26 січня 2019 року, посвідченого цим же нотаріусом. Як виявили слідчі, “продавець” збув нерухомість шляхом обману на підставі підробленого свідоцтва про право власності. Зараз квартира належить жінці, яка її купила, з 2019 року нерухомість теж арештована.

4) м.Київ, проспект Героїв Сталінграда, буд. 25, квартира площею 34,4 кв. м, реєстраційний номер 2312374180000.

Судячи з матеріалів провадження, власник цієї квартири помер, за життя залишив заповіт на ім’я дружини. Дружина після смерті чоловіка подала до 21 Київської державної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Але отримати відповідні документи про право власності не змогла, бо померла 2018 року. Таким чином, кажуть у процесуальному нагляді, дружина покійного власника квартири була єдиною власницею цієї нерухомості на підставі того, що отримала її у спадок, хоч й не отримала відповідно документу про це. Утім, 11 березня 2021 року в реєстрі речових прав з’явилося право власності на цю квартиру, зареєстроване за іншою особою. Документом, який посвідчує право власності, став договір дарування, оформлений начебто від покійного власника квартири. Як кажуть у прокуратурі, договір дарування має ознаки підробки та ніколи не укладався з боку померлого. 17 березня 2021 року “обдаровуваний” продав квартиру в іншого нотаріуса іншій людині. І менш, ніж через місяць, 5 квітня 2021 року, суд арештував і цю нерухомість.

Строк досудового розслідування у провадженні №12018100040006405 продовжено до 5 січня 2022 року. Це провадження об’єднали з іншим, №42018101040000145, яке вели слідчі відділу Дніпровського управління поліції ГУНП в м. Києві.