«Ліга Антитрасту» розібралась – чи справді штрафи АМКУ такі страшні для олігархів?
19.04.2021   //  

Відповідно до закону Антимонопольний комітет може оштрафувати порушників на суму до 10% від річного доходу. Але насправді АМКУ штрафує олігархів на мізерні суми, які монополісти до того ж оскаржують в судах, з’ясувала «Ліга Антитрасту».

«Укрнафта» та «Укртатнафта» Ігоря Коломойського. Змова на ринку бензину та дизпалива.

Коли оштрафували: 30 березня 2021 року

Сума: 4,7млрд грн = 6,7% річного доходу.

За що? АМКУ оштрафував компанії, що входять до мережі АЗС групи «Приват» за змову щодо цін на бензин та дизпаливо. Штраф мають розділити «Укрнафта» (2,36 млрд грн) – це компанія в структурі державного Нафтогазу, що володіє однією з найбільших в Україні (537) мереж АЗС у більшості регіонів країни. Тобто частину компенсації за антиконкурентні дії монополіста сплачуватимемо ми. Друга компанія – «Укртатнафта», яка є постачальником нафтопродуктів (2,3 млрд грн).

Облгази Дмитра Фірташа. Купували «потрібні» лічильники.

Коли оштрафували: 24 грудня 2020 року

Сума: 380,2 млн грн = 4,13% річного доходу

За що? АМКУ оштрафував 18 облгазів, які входять до складу Групи РГК Дмитра Фірташа. Адже у 2016- 2018 році Група РГК (Регіональна газова компанія) закуповувала лічильники САМГАЗ та GALLUS під яких прописала необґрунтовану вимогу – наявність висновку про випробування на АТ «Харківміськгаз», що значно обмежило конкуренцію. Вартість цих «особливих» лічильників оплатили в тарифах на розподіл газу, до речі, також ми.

«Інтерпайп» Віктора Пінчука. «Нагріли» Укрзалізницю на закупівлі вагонних коліс.

Коли оштрафували: 29 жовтня 2020 року

Сума: 70 млн грн = 0,51% річного доходу

За що? Штраф наклали на чотири компанії: «Інтерпайп Україна», «Рєтек», «Транспортні інвестиції» та «Фірма «Інтервторпром», адже Комітет зібрав низку доказів про те, що компанії «імітували» конкуренцію протягом 2018 року на 42 торгах (на суму 700 млн грн) під час закупівель суцільнокатаних коліс та бандажів для «Укрзалізниці». Внаслідок цього держпідприємство зазнало збитків. Крім цього ціна цих запчастин також мала бути врахована в тарифах «Укрзалізниці» на перевезення.

Енергокомпанії Ріната Ахметова. Компанії «ДТЕК Західенерго» та «Д.Трейдінг» «задерли» вартість е/е для мешканців Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей.

Коли оштрафували: 15 грудня 2020

Сума: 275,2 млн грн = 0,32% річного доходу

За що? АМКУ визнав дії групи ДТЕК (у складі АТ «ДТЕК Західенерго» та ТОВ «Д.Трейдінг») на території «Острів Бурштинської ТЕС» – особливій зоні на заході України в межах Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей – зловживанням монопольним становищем. Адже компанія штучно зменшувала обсяги пропонованої електричної енергії в заявках на продаж електричної енергії в сегменті “ринок на добу вперед” (дешевшому), що в подальшому продавати електрику на балансуючому (дорожчому). Це призвело для зростання вартості е/е та всіх товарів для мешканців цих областей.

«Символічні» штрафи від АМКУ, які монополісти роками оскаржують в судах та в підсумку ще й скасовують – хіба це не втілена в життя мрія українського олігарха?