Журилівці «розпиляли» ще 15 мільйонів ОГХК на ремонт скандальних самоскидів
16.04.2021   //  

Філія «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат» АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» 18 березня підписала договір із ТОВ з ІІ «Юромаш» про закупівлю послуг із ремонту самоскидів на 15,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До літа 2021 року ремонтуватимуть 10 шарнірно-зчленованих самоскидів Bell B60E.

На запасні частини Bell Equipment піде 10,58 млн грн. Крім того, 4,26 млн грн. відведено на послуги з ремонту техніки в робочі дні по 600 грн. за людино-годину, а 120 тис грн. – на послуги з ремонту техніки у святкові та вихідні дні по 1 200 грн. за людино-годину.

Ще 40 тис грн. витратять на виїзд спеціалістів за транспортним тарифом 13,44 грн./км.

У жовтні 2020 року транспортний тариф для «Вільногірського ГМК» від цієї ж компанії був такий самий, а ставки в півтора раза вищі – 900 грн. та 1 800 грн. У червні 2020 року транспортний тариф був на 22% нижчий – 11,04 грн./км, а ставки – такі самі, як зараз.

Комбінат провів закупівлю як комерційні торги на майданчику «zakupki.prom.ua» та опублікував звіт про укладений договір у «Прозорро». Нагадаємо, у 2018 році обидва комбінати ОГХК припинили проводити закупівлі через відкриті торги у «Прозорро», вирішивши, що вони не є замовниками у розумінні закону «Про публічні закупівлі».

Ціна угоди лише на 1 тис грн. нижча від очікуваної вартості закупівлі у 15,00 млн грн.

Суперником було ТОВ «Голекс» Сергія Коляденка та Геворка Бабаяна, яким керує Юрій Деревський. Коляденко керує ТОВ «Аргепо» Дмитра Кукарєкіна, Ірини Дорощук, Яна Герцога та Ганни Покотилової. Останні двоє – це директор та засновниця «Юромашу».

Нагадаємо, навесні 2018 року «Юромаш» виграв два тендери «Вільногірського ГМК» на закупівлю самоскидів Bell загальною вартістю 353,16 млн грн. Згаданий «Голекс» тоді був одним із суперників «Юромашу». Тендери були проведені з численними порушеннями. У вересні 2019 року АМКУ оштрафував «Юромаш» і «Голекс» за змову під час цих тендерів на 62,5 млн грн. і 4,5 млн грн. Однак невдовзі, у жовтні 2019 року Господарський суд міста Києва визнав недійсним рішення АМКУ про змову в частині вини «Юромашу».

Фірма «Юромаш» була «улюбленим» постачальником техніки для Вільногірського та Іршанського гірничих комбінатів, що перебували під управлінням Руслана Журило.

Усього компанія уклала з ними 29 контрактів на загальну суму більше 476 млн грн.

Руслан Журило є фігурантом двох кримінальних проваджень НАБУ: щодо завдання ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» 300 млн грн. збитків при реалізації титанової продукції та в «справі Мартиненка» стосовно розкрадань с системі «Енергоатому».

Деталі про закупівлю самоскидів, рішення АМКУ і суду читайте «ОГХК: як «розпиляти» мільйони на закупівлі самоскидів та уникнути покарання».