ОПЗ викинув ОККО і Коломойського-Фукса з відбору давальника: кому належать допущені конкуренти (додано)
16.04.2021   //  

Електронний аукціон з відбору для АТ «Одеський припортовий завод» постачальника давальницької сировини відбудеться 16 квітня, конкурсний комітет не допустив до його участі половину бажаючих.

Про це йдеться в повідомленні ОПЗ. Після опублікування цієї інформації біжна повідомила про перенесення аукціону на 19 квітня.

До участі в аукціоні, організатором якого виступає Товарна біржа «Полонекс», не було допущено шість потенційних учасників. Це іноземні компанії «Maddox SA», «IBE Trade Corp.», «Dachex shipping pte. ltd.» та українські ТОВ  «Проджетра Україна», ПП «Окко Контракт» ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння».

Для всіх них підставою для відхилення заявок стала відсутність останньої річної фінансової звітності, підтвердженої аудиторським висновком.

До аукціону були допущені сім компаній. Це «Montech S.R.O.» (Чехия), ТОВ «Ніка-Агротрейд»,ТОВ «Євроенерготрейд», ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг», ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна», ТОВ «Юг-Газ» та діючий постачальник газу – ТОВ «Агро Газ Трейдінг».

«Ніка-Агротрейд» створена в 2018 році і належить австрійській фірмі «Т енд Ф трейд енд файненс гез.м.б.х.», чиїми бенефіціарами вказані австрійці Василь та Сергій Толстунови. «Ніка-Агротрейд» є крупним трейдером мінеральних добрив підприємств Ostchem Дмитра Фірташа, який в останні роки в очікуванні екстрадиції мешкав у столиці Австрії Відні.

«ГК «Нафтогаз Трейдинг» належить «Нафтогаз Україна», а «ТД «Сокар Україна» – дочірня структура азербайджанської держкомпанії Socar. Чеська «Montech S.R.O.» створена в 2002 році в формі ТОВ. В реєстрі вказано, що вона займається нерухомістю, власницею записана Мелінда Кьньова з вкладом до статуту в 200 тисяч крон.

 «Юг-Газ» записана на кіпрську «Оланаріо Венчерз Лімітед» та ТОВ «КУА «Юг-інвест», бенефіціаром записано Євгена Гендіна. Він був директором «Юг-Газ», коли ним володіло «Одесагаз» Ігоря Учителя.

«Євроенерготрейд», за даними видання Enkorr, є найбільшим імпортером природного газу в Україну (1,25 млрд кубометрів в 2020 році). Компанія нині найбільший постачальник газу через фірму «Агро Газ Трейдінг». За інформацією учасників ринку, керує «Євроенерготрейд» колишній власник мережі АЗС «Калина» Юрій Дубинський. А бенефіціаром є нардеп від ОПЗЖ Сергій Льовочкін.

Офіційно власниками «АГТ» є Олександр Горбуненко та Володимир Колот. Олександр Горбуненко є родичем Дениса Горбуненка – відомого банкіра, що раніше очолював «Родовід банк», а зараз вважається фактичним контролером банку «Січ». Денис Горбуненко також відомий як власник кіпрської  «Raga Establishment Limite», пов’язаної з Сергієм Льовочкіним.

Вперше інформація  про операції «АГТ» на ОПЗ з’явилася у 2017 році. Тоді ЗМІ повідомили, що найбільшим постачальником карбаміду виробництва «Одеського припортового заводу» є компанія «Агро газ трейдинг», яка пов’язана з екс-головою Фонду державного майна Ігорем Білоусом. Переговори від імені компанії вів Андрі Гмирін – тодішній помічник Білоуса. Нині Андрія Гмиріна пов’язують з діючим головою Фонду держмайна Дмитром Сенніченком, в управлінні відомства якого знаходиться одеський завод.

Колишній податківець Гмирін одружений на одній з доньок власника компанії «Альтіс» Глімбовського. Його інша донка заміжня за екс-головою Податкової служби Романом Насіровим.

Вищевказаний Олександр Горбуненко також є співвласником ТОВ «Джимфіт». Співзасновником цього підприємства до 2014 року був нинішній міністр інфраструктури Владислав Криклій. Після його переходу на роботу в структуру МВС Арсена Авакова його частка у фірмі була переоформлена на мати міністра Нінель Криклій.

За минулий рік на давальницьких поставках газу ОПЗ «АГТ» заробила  $44 млн (1,19 млрд грн). Для цього завод двічі відміняв конкурси з відбору постачальника.

Бенефіціарами відхиленого «Укрнафтобуріння» є Ігор Коломойський, Віталій Хомутиннік та Павло Фукс.

Юрій Школяренко, «Наші гроші»