«Укргазвидобування» роздало мільярд на ремонт свердловин, подавши до суду на ДАСУ
15.04.2021   //  

АТ «Укргазвидобування» 18 березня за результатами тендеру уклало п’ять договорів про ремонт свердловин на суму 998,25 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Ремонт нафтових і газових свердловин на родовищах «Укргазвидобування» за допомогою колтюбінгового та азотно-компресорного обладнання виконуватимуть до кінця 2022 року.

ТОВ «Науково-технічне підприємство «Бурова техніка» отримало два замовлення на 399,73 млн грн., що складає 40% усієї суми. Воно повинно буде виконати 240 операцій комплексом колтюбінгового та азотно-насосного обладнання по підтриманню видобутку та введенню свердловин в експлуатацію після відновлення та інтенсифікації видобутку.

Ще три підрядники мають виконати по 120 таких операцій: ТОВ «Полтавська бурова компанія» – за 202,26 млн грн., ТОВ «Такром Україна» – за 200,00 млн грн., ТОВ «Регіон» – за 196,26 млн грн. Послуги оплачуватимуть протягом місяця після надання.

Сума угод на 9% нижча від очікуваної вартості закупівлі за цими лотами в 1,09 млрд грн.

Переможцями за іншими чотирма лотами була «Такром Україна» (198,90 млн грн.), ТОВ «Бурова компанія «Горизонти» (201,69 млн грн.) і ТОВ «Сервіс Ойл» (390,99 млн грн.), але їх відмінили.

Держаудитслужба заявила, що «Полтавську бурову компанію» треба було відхилити за всіма лотами через нестачу інформації про попередню (не)співпрацю з «Укргазвидобуванням», а «БК «Горизонти» за тими чотирма лотами – через різну назву посади підписанта: директор у паперах і генеральний директор в електронному підписі.

Замовник відмінив торги за тими чотирма лотами через неможливість усунення порушень закону, оскільки відхилити тендерну пропозицію після публікації повідомлення про намір укласти договори було технічно неможливо. Проте переможці успішно оскаржили відміну до АМКУ. Адмінколегія вирішила, що «Укргазводбування» не довело її правомірність.

Крім того, замовник оскаржив висновок ДАСУ до Окружного адмінсуду Києва, який 16 березня відкрив провадження. «Полтавську бурову компанію» залучили як третю особу.

Довідково:

Київською «НТП «Бурова техніка» із групи «Галс Агро» володіють її директор Віталій Вітрик, Михайло Горобець, Вадим Вайспапір, Михайло Євстратов та Микола і Володимир Гавриленки. Фірма є засновником кримського ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Шельф» разом з Анатолієм Антоновим, Володимиром Глушичем та Якубом Ільницьким.

У 2008-2011 роках вона отримала підрядів виключно ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» на 8,08 млн грн., а з 2017 року натендерила переважно в «Укргазвидобування» 1,04 млрд грн.

«Полтавська бурова компанія» на чолі з Сергієм Жеребком належить фірмі «Паселівія Інвестментс Лтд» (Кіпр), а бенефіціаром є українець Зіновій Карман. Раніше він керував ТОВ «Миронівкабудмонтаж», яким нині володіють дочки Миколи Злочевського – біглого ексміністра екології в уряді Азарова та власника відомої газовидобувної групи «Burisma».

Столична «Такром Україна» належить киянам Андрію Мельнику і Михайлу Устяннику та компанії «Tacrom services s.r.l.» (Румунія). У свою чергу румунською «Такрoм Дріллінг Срл» володіє компанія «KATT GmbH» (Німеччина), власниками якої є німці Рольф і Хеннінг Бартельси, австрієць Ніколаус Оппользер і канадець Ральф Коскамп.

Столичний «Регіон» належить директору Петру Катеринчуку з Київщини та Олександру Катеринчуку з Харківщини, а представниками є Олег Герасименко та Микола Миронів.

Олександр Катеринчук володіє ТОВ «Будівельно-інвестиційна фірма «Інтербудсервіс», яке заснувало ТОВ «Бурова компанія «Регіон» разом із киянкою Людмилою Садовою.