Бегкраунд Тісленка з «Альткому», якого НАБУ взяло за хабарі керівнику Укравтодору
14.04.2021   //  

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру власника однієї з великих будівельних компаній в наданні хабарів в.о. голови Укравтодору часів Порошенка Славоміру Новаку. За даними джерел «Наших грошей», правоохоронці підозрюють бенефіціара ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» Олександра Тісленка.

За даними слідства, він впродовж 2017-2019 років систематично сплачував хабарі як «абонентську плату» керівництву Укравтодору в обмін на «лояльність» до його дорожньої компанії «Альтком» на публічних закупівлях. Сума неправомірної вигоди, за підрахунками НАБУ, становить приблизно 575 тис доларів та 70 тис євро.

В обмін на це Новак сприяв «Альткому» в продовженні строку дії контракту на роботи по трасі М-05 Київ-Одеса, ремонт якої Укравтодор робив за кредит Європейського банку з реконструкції та розвитку. Окрім цього, керівництво Укравтодору «не помітило» порушення графіку виконання робіт «Альткомом», що, за версією НАБУ, допомогло компанії уникнути штрафу на понад 9 млн євро.

Діяльність донецької компанії «Альтком» бурхливо розвивалась за часів Віктора Януковича, коли віце-прем’єр-міністром та куратором підготовки до Євро-2012 став близький до Тісленка один з лідерів Партії регіонів Борис Колесніков. За три роки роботи Колеснікова в уряді компанія отримала підрядів на 13,12 млрд гривень (в порівнянні з 1,2 млрд гривень до початку роботи Колеснікова у Кабміні). «Альтком» разом з компанією «Онур», в якій теж проводилися обшуки по справі Новака, були основними фаворитами на ремонті об’єктів Чемпіонату Європи з футболу 2012 (Євро-2012), які тоді курував Колесніков. На хвилі успіху Тісленко навіть став спонсором нового донецького футбольного клубу «Олімпік».

Після Майдану 2014 року «Альтком» став фігурантом кількох кримінальних проваджень – зокрема, по завищенню вартості будівництва аеропорту «Львів» на Євро-2012 та ухиленню від сплати податків. Однак це не завадило компанії повернутись на підряди Укравтодору – протягом 2016-2019 років «Альтком» отримав підрядів на 6,03 млрд гривень.

Восени 2019 року разом з призначенням Олександра Кубракова головою Укравтодору «Альтком» разом із п’ятьма компаніями об’єднались у Національну дорожню асоціацію України – так званий дорожній картель. Ці фірми у 2020 році поділили між собою 67% усіх підрядів Укравтодору на ремонт і будівництво доріг. «Альтком» став восьмим у загальному рейтингу підрядників Укравтодору з результатом 2,35 млрд грн (2,4%). Більшість цих підрядів були отримані по переговорній процедурі як додаткові роботи по старим контрактам.

У 2021 році падіння компанії стало очевидним –  хоча «Альтком» і бере участь в укравтодорівських тендерах, за перший квартал жодної перемоги у них він не отримав.

Нагадаємо, у липні 2020 року колишнього керівника «Укравтодору» Славоміра Новака затримали та арештували у Варшаві за підозрою у корупції, керуванні організованою злочинною групою та відмиванні грошей. Новака підозрюють у вимаганні хабарів і причетності до розкрадання коштів міжнародних організацій, які виділяли гроші для ремонту доріг в Україні. 12 квітня Новака звільнили з-під варти – Окружний суд у Варшаві не задовольнив клопотання прокурора про продовження тимчасового арешту Новака ще на три місяці.

Блог від: Марина Ансіфорова