Держпідприємство МЕРТу виготовить медалі у півтора раза дешевше від плану поліції
13.04.2021   //  

Національна поліція України 9 квітня за результатами тендеру підписала договір із ДП «Львівське спеціальне конструкторське бюро «Топаз» Мінекономрозвитку стосовно виготовлення нагород на 1,30 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 26 квітня 2021 року мають поставити 12 840 відомчих заохочувальних відзнак:

  • 5 200 медалей «10 років сумлінної служби» по 102 грн.
  • 4 000 медалей «15 років сумлінної служби» по 102 грн.
  • 2 340 медалей «20 років сумлінної служби» по 101 грн.
  • 1 300 медалей «Ветеран служби» по 99 грн.

Їх виготовляють зі сплавів міді з гальванічним покриттям згідно затвердженого опису.

У квітні та жовтні 2020 року поліція замовляла у ТОВ «Герольдмайстер» такі медалі по 172173 грн. Тобто принаймні у півтора раза дорожче за нинішню ціну від «Топазу».

Очікувана вартість закупівлі становила 2,21 млн грн. Держпідприємство «Топаз» одразу запропонувало ціну 1,30 млн грн., що принаймні в півтора раза дешевше за очікувану суму. Його конкурентами були згадані «Герольдмайстер» із ціною, трохи нижчою від очікуваної суми, і ТОВ «Гарант і партнери» із ціною, яка дорівнювала очікуваній сумі.

На аукціоні ніхто не знижував ціну, тож переможцем стало держпідприємство «Топаз».

Аномально низьку ціну «Топаз» пояснив вдосконаленням технологічних можливостей і наявністю кваліфікованих кадрів для виготовлення цієї продукції. За його словами, він може виготовляти 40 тис заготовок для медалей за зміну, тому має змогу виконати дане замовлення за такою ціною. «Топаз», у минулому працюючи з Банкнотно-монетним двором Національного банку України, виготовляв 3,50 млн заготовок для медалей.

Компанія «Гарант і партнери» поскаржилась в АМКУ, що вказаний «Топазом» договір від 2019 року з Управлінням спільною власністю Львівської облради про поставку срібної підвіски «Оберіг для військових» не є аналогічним. Адже замовник вимагав аналогічний договір не раніше 2019 року на поставку відомчих відзнак або державних чи відомчих нагород або відомчих жетонів, а підвіска, на думку фірми, до них не належить. Крім того, незавірена копія відгуку, як вважає скаржник, не має юридичної сили. Однак адмінколегія вирішила, що скаржник не довів, що відгук не є оригіналом і що договір не є аналогічним.

Також компанія стверджувала, що «Топаз» надав протокол випробувань від Підприємства «Аргентум» ГО НДО, яке не має атестату акредитації. Замовник відповів, що переможець надав ще й протокол випробувань від акредитованого ДП «Тернопільстандартметрологія», який він власне й розглядав, а адмінколегія зауважила, що надавати атестат не вимагалось.

Львівське ДП «Топаз» виготовляє обладнання для ювелірної галузі, знаки, медалі тощо.