Вища кваліфікаційна комісія нотаріату при Мін’юсті позбавила свідоцтв 10 нотаріусів
12.04.2021   //  

Вища кваліфікаційна комісія нотаріату (ВККН) за поданнями Міністерства юстиції та його територіальних органів від початку 2021 року позбавила свідоцтв за неодноразові грубі порушення законодавства 10 нотаріусів. Про це «Наші гроші» дізналися від очільника департаменту нотаріату та державної реєстрації Дмитра Кирилюка.

Так, на засіданні ВККН 5 квітня 2021 року свідоцтва втратили такі нотаріуси:

Баршацький Ігор Вікторович, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу.

Гамзатова (Маржина) Аліна Анатоліївна, приватний нотаріус Броварського районного нотаріального округу Київської області.

Головкіна Яна Вікторівна, приватний нотаріус Обухівського районного нотаріального округу Київської області. Як раніше розповідала «Нашим грошам» в інтерв’ю заступник міністра юстиції з реєстраційних питань Ольга Оніщук, Яна Головкіна була одним із тих нотаріусів,  кого у 2020 році вже один раз позбавляли нотаріального свідоцтва. Але Головкіна оскаржила це в суді, і Мін’юсту довелося Головкіній свідоцтво повернути. Після того, як Головкіна отримала своє свідоцтво, на неї знову почали скаржитися до Антирейдерської колегії за те, що проводила реєстрації на підставі неіснуючих ухвал.  У січні 2021 року Мін’юст анулював Головкіній доступ до Державного реєстру речових прав (ДРРП) наказом за результатом розгляду скарги в Антирейдерську колегію. В лютому 2021 року доступ до того ж реєстру Головкіній анулювали ще раз. Так Міністерство юстиції вчиняє з нотаріусами, які потрапляють в їх поле зору як недобросовісні, щоб, якщо такий нотаріус, оскаржить одне своє анулювання в реєстрі через суд, він чи вона все одно не могли працювати, бо наказів, які не дозволяють таким фахівцям працювати в реєстрі – декілька.

Личук Тарас Володимирович, приватний нотаріус Івано-Франківського міського нотаріального округу Івано-Франківської області.

Нофенко Денис Вікторович, приватний нотаріс Київського міського нотаріального округу. Про Нофенка «Наші гроші» вже писали тут. Чоловік був засуджений за умисне вбивство, під час відбування покарання у в’язниці працював помічником нотаріуса, а коли відсидів – став нотаріусом. У березні Антирейдерська колегія розглядала скаргу на Нофенка, але рішення після розгляд ще не оприлюднила.

18 та 19 лютого 2021 року ВККН позбавила свідоцтв ще 5 нотаріусів:

Бухман Юлія Юріївна, приватний нотаріус Донецького міського нотаріального округу.

Горай Олег Станіславовч, приватний нотаріус Житомирського міського нотаріального округу. За даними Дмитра Кирилюка, Горай вчинив понад 115 тис. виконавчих написів минулого року. Виконавчий напис – це розпорядження нотаріуса про примусове стягнення з боржника на користь кредитора грошей або передачі чи повернення майна кредитору, здійснене на документах, які підтверджують зобов’язання боржника. За даними «Наших грошей», які ми зібрали в ось цю ексель-таблицю, майже 1 тис. виконавчих написів Горая оскаржується в судах. В багатьох випадках Горай посвідчував виконавчі написи на кредитних договорах, що заборонено законом, а також посвідчував написи на договорах, оформлених по крадених документах або щодо людей, які взагалі не брали кредитів, про що «Наші гроші» детальніше опишуть в окремому тексті найближчим часом. Горай уже почав судитися з Міністерством юстиції. Утім, з реєстру нотаріусів Горая уже прибрали, доступу до реєстрів речових прав та юросіб він не має.

Гуревічов Олег Миколайович, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу.

Чуприна (Федоренко) Галина Олександрівна, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу.

Хара Наталія Станіславівна, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу.

Як раніше повідомляли «Наші гроші», у 2020 році ВККН позбавила свідоцтв 15 нотаріусів.

Вища кваліфікаційна комісія нотаріату – це утворена при Мін’юсті комісія, яка займається питаннями щодо допуску до префесії нотаріусів та розглядає подання Мін’юсту, територіальних органів Мін’юсту, Нотаріальної палати України про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Більшість її складу – приватні нотаріуси, очолює комісію приватний нотаріус Інна Бернацька.

 

Аліна Стрижак, «Наші гроші», матеріал підготовлений за участі Сlarity project