«Енергоатом» застрахувався у фірми ексбізнес-партнера Саркісових з ядерного пулу за 203 мільйони
12.04.2021   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 6 квітня уклало угоду з ПАТ «Просто-Страхування» про обов’язкове страхування цивільної відповідальності за ядерну шкоду протягом року. Вартість угоди склала 203,45 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Тендер традиційно провели за переговорною процедурою, бо «Просто-Страхування» є уповноваженою компанією об’єднання українських страховиків «Ядерний страховий пул». Зараз до пулу, який був створений у 2003 році, входять 20 страхових компаній.

Нинішній договір передбачає річний строк страхування з 29 квітня 2021 року по 28 квітня 2022 року. Загальна страхова сума становить 150 мільйонів спеціальних прав запозичення (СПЗ), передбачених Законом України «Про цивільну відповідальність за ядерну шкоду та її фінансове забезпечення». Страховий тариф складає 3,38% від загальної страхової суми, а страховий платіж – 5,07 млн СПЗ, що еквівалентно 203,45 млн грн. за курсом НБУ на 19 лютого 2021 року. Оплату проведуть чотирма платежами за курсом на дату здійснення.

Атомники страхуються у «Просто-Страхування» з 2016 року. У 2015 році договір уклали з ПрАТ Страхова компанія «Арма», а до того – з ПАТ «АСК «ІНГО Україна», яка раніше належала російському ЗАТ «ІнВест-Поліс» – дочірній фірмі СПАТ «Інгосстрах».

«Просто-Страхування» на чолі з Олегом Сапацинським записане на кіпрську «Лавідіа Лімітед». Бенефіціаром через «Lavidia Limited» є Мартірос Аветісян з Вірменії. До літа 2020 р. його кіпрська «Лаксмирас Лтд» мала 4,99% акцій російської компанії «РЕСО-Гарантия» з групи «РЕСО», основними власниками якої є Сергій і Микола Саркісови.

Раніше Саркісови самі були бенефіціарами «Просто-Страхування», яке тоді належало до групи «РЕСО». Вони входять у список 200 найбагатших бізнесменів Росії від «Forbes».

У січні 2021 р. Національна фінансова прокуратура Франції підтвердила, що розпочала попереднє розслідування щодо колишнього президента Франції Ніколя Саркозі в зв’язку з укладеним ним контрактом на 3 млн євро із «РЕСО-Гарантия». Справа розслідується за підозрами в «торгівлі впливом» і відмиванні коштів. На початку 2020 р. Саркозі одержав 500 тис євро за цим контрактом. Саркісови підтвердили виданню «Mediapart», що найняли Саркозі як «спеціального радника» і голову консультаційної ради правління компанії.

Нагадаємо, у березні 2017 р. Печерський районний суд міста Києва заарештував головний офіс «Просто-Страхування». Поліція з 2015 р. розслідувала спробу заволодіння часткою однієї фізособи у ТОВ «Інвестиційний консалтинг» іншими двома фізособами. За даними слідства, останні є бенефіціарами «Просто-Страхування». У квітні 2017 р. арешт зняли. У 2018 р. МВС оголошувало Саркісових у розшук, але згодом справу нібито було закрито.