Суд виправдав держвиконавця, якого СБУ звинувачувала у створенні схеми отримання хабарів
09.04.2021   //  

Кобеляцький райсуд Полтавської області виправдав начальника Кобеляцького райвідділу виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління Мін’юсту Віктора Чуйка, якого викрили на хабарі. Про це пише Дарина Синицька у «Полтавщині» з посиланням на вирок суду від 23 березня.

У 2020 р. до райвідділу прийшов чоловік, у якого накопичилося 20 тис грн. заборгованості за несплату прибутку з надання в оренду земельної ділянки. За даними правоохоронців, Чуйко запропонував громадянину бартер: той дає 4000 грн., а Чуйко не стягує з нього заборгованість. Тоді ж, у лютому 2020 р., чоловік передав кошти державному виконавцю у його Renault Laguna. Одразу після передачі Чуйка затримали. Під час обшуків у нього також знайшли 200 тис грн. у різній валюті. У прес-релізі тоді СБУ заявило, що держвиконавець «налагодив схему отримання хабарів» від місцевих мешканців.

У березні минулого року Чуйка відсторонили від посади.

Начальника Кобеляцького райвідділу державної виконавчої служби звинуватили в одержанні хабаря поєднаному з вимаганням (ч.3 ст. 368 ККУ). Віктору Чуйку загрожувало від 5 до 10 років ув’язнення.

На суді посадовець відмовився давати покази та відповідати на питання і заявив, що обвинувачення неконкретне та незрозуміле і він не має змоги ефективно здійснити свій захист.

Чоловік, який передав хабар, у суді розповів, що спочатку він мав справу з державною виконавицею, яка нічого чітко йому не сказала. Пізніше йому нібито подзвонив Віктор Чуйко і запропонував «вирішити» питання за 4000 грн. Він відповів, що йому треба подумати, а після повторної пропозиції дав згоду і пішов із заявою до СБУ. Після цього і було проведене оперативне затримання.

Свідок — держвиконавиця — заявила, що не змогла налагодити діалог із боржником, бо він поводив себе некоректно. Чуйко покликав його до свого кабінету, аби пояснити процедуру погашення боргу. Вона запевнила, що її керівник не втручався у хід справи і не цікавився нею.

Втім, ці або інші свідчення суттєво не вплинули на рішення суду. Адже ключовим моментом став брак доказів. Виявилося, що під час обшуку у правоохоронців був дозвіл тільки на негласні слідчі дії. Тобто вони не могли проводити їх відкрито.

Слідчий експеримент, про який оголосили слідчі, по суті, звівся до допиту. Правоохоронці не відтворили дії, обстановку та обставини події. Суд не взяв до уваги і той факт, що на руці Чуйка знайшли речовину, якою були оброблені гроші для передачі хабаря. Змиви з рук у затриманого взяли після того, як слідчий попросив його дістати гроші з кишені.

Крім того, на відео, яке надали слідчі суду, відсутній момент передачі грошей.

Видання також процитувало протокол поліції щодо передачі коштів в авто: «Свідок передав кошти і сказав Чуйку їх перерахувати, на що той відповів: «якщо що, я тобі скажу»…Також свідок запитав: «чи не підніме інспектор Віка кіпіш», на що Чуйко відповів, що він з нею домовився і все їй розповів».

В результаті, суддя Ірина Омельченко виправдала Віктора Чуйка і визнала недоведеність його провини. 4000 грн., які передали посадовцю у якості хабаря, повернули СБУ.

Також Віктору Чуйку повернули ті 200 тис грн., які вилучили під час обшуку. Загалом тоді оперативники знайшли 35,6 тис грн, $6,3 тис та 130 євро. Журналісти звернули увагу, що жодної такої суми посадовець не вказав у деклараціях ні за 2019, ні за 2020 рік. Розділ «грошові активи» у документах порожній, а його зарплата до цієї суми дотягує лише за весь рік.

За даними НАЗК та Мін’юсту, Віктор Чуйко продовжує обіймати посаду начальника Кобеляцького райвідділу державної виконавчої служби Північно-Східного міжрегіонального управління.