«Рідна» фірма заступника Добкіна виграла у Харченка 62 мільйони на подекуди дорогий басейн у Пісочині
09.04.2021   //  

Пісочинська селищна рада Харківської області 5 квітня за результатами тендеру замовила ТОВ «Строй Інжініринг Девелопмент» реконструкцію спорткомплексу із прибудовою басейну в Пісочині на 62,12 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2022 року до фізкультурно-оздоровчого комплексу по вул. Соснова, 1-Б у мікрорайоні «Мобіль» мають прибудувати басейн. По суті це передмістя Харкова.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, гарячекатана арматурна сталь коштує 26 тис грн./т. Днями на тендері в Новій Каховці вона була майже в півтора раза дешевша – 17-19 тис грн./т, що відповідало іншим тендерам. Іноді бувають нижчі ціни.

Щити опалубки шириною 300-750 мм товщиною 25 мм замовили по 600 грн./кв. м. На згаданих торгах у Новій Каховці вони були майже вдвічі дешевші – по 326 грн./кв. м.

Тепла фасадна алюмінієва система Талісман (вітражі) обійдеться у 8 998 грн./кв. м.

Вартість договору лише на 4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 64,62 млн грн.

Тендерна документація вимагала від учасників два аналогічні договори на будівництво безкаркасних аркових споруд спортивного призначення. Анонімна фірма заявила, що це дискримінація, оскільки за законом та практикою АМКУ об’єкти поділяються за видом будівництва та класом наслідків і не поділяються на каркасні аркові споруди та не аркові.

Замовник відповів, що комплекс був побудований як безкаркасна аркова споруда, тому логічною основною вимогою є надання такого аналогічного договору. Він зауважив, що там займаються спортом понад 600 дітей, тому він «не може ризикувати безпекою дітей, для задоволення вимог тих чи інших підрядників, звужуючи вимоги щодо виконання цих робіт». При цьому анонімна фірма навпаки вимагала розширити, а не звузити вимоги.

Єдиним конкурентом було ПрАТ «Трест Житлобуд-1» Олександра Харченка, раніше – депутата Харківської облради від Партії регіонів, а зараз – члена виконкому Харківської міськради. Ніхто з двох учасників жодного разу не знижував ціну під час аукціону.

На момент створення харківської фірми «Строй Інжінірінг Девелопмент» у 2006 році до складу її засновників входив Євген Савін, ексдепутат Харківської міськради від Партії регіонів. У 2010 році його призначили заступником голови Харківської ОДА Михайла Добкіна, де він працював до 2014 року. Його частку в фірмі було переписано на Вікторію Савіну. Вона, а також Олександр Спесивий, Юрій Деркачов і Ігор Дакалін входили до складу засновників «Строй Інжінірінг Девелопмент» до 2011 року, а згодом фірму було перереєстровано на Петра Журбу. Відтоді фірма почала вигравати тендери, отримавши будівельних підрядів виключно в Харківській області за часів президентства Віктора Януковича на 73,41 млн грн. Починаючи з 2015 року вона натендерила 205,25 млн грн.