Обізнаний великий аудитор погодився консультувати «УГВ» у 2,5 раза дешевше плану
09.04.2021   //  

АТ «Укргазвидобування» 7 квітня за результатами тендеру замовило ТОВ «Ернст енд Янг» консультації на 64,33 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2022 року компанія має надати комплексні консультаційні послуги з питань підприємницької діяльності та управління. Орієнтовний обсяг складає 48 860 годин.

Зокрема йдеться про податкове, юридичне, стратегічне та операційне консультування, а також консультування із питань корпоративних фінансів, бухгалтерського та податкового обліку, злиття та поглинання. Крім того, нинішній підряд включає проведення фінансових розслідувань, внутрішнього аудиту та побудови систем контролю, тобто форензік. Також договір передбачає юридичні та податкові послуги щодо транскордонних транзакцій, які потребують експертизи в праві та оподаткуванні, відмінному від застосованого в Україні.

Година роботи партнера незалежно від напрямку консультування коштує 2 736 грн., директора – 2 190 грн., старшого менеджера – 2 050 грн., менеджера – 1 500 грн., старшого консультанта – 1 100 грн., консультанта – 680 грн., помічника – 550 грн.

Очікувана вартість закупівлі складала 165,34 млн грн. У торгах взяли участь три фірми, які представляють в Україні аудиторські компанії із так званої «великої четвірки»: згадана «Ернст енд Янг», ТОВ «КПМГ-Україна» і ТОВ «Делойт енд Туш ЮСК». Під час аукціону «Ернст енд Янг» одразу запропонувала в 2,5 раза нижчу ціну, «КПМГ-Україна» – майже вдвічі нижчу ціну, а «Делойт енд Туш ЮСК» – на 5% нижчу ціну. Ніхто з них не робив кроків зниження, тому переможцем стала фірма «Ернст енд Янг» із ціною 64,33 млн грн.

Аномально низьку ціну вона пояснила великим досвідом надання послуг підприємствам паливно-енергетичного комплексу України, зокрема «Укргазвидобуванню», «Нафтогазу», «Укртрасгазу», «Укрнафті», «Укртранснафті», а також Міненерго. За її словами, ця ціна обґрунтована за рахунок економії, що виникає завдяки наявним ресурсам, накопиченому досвіду, доброму розумінню галузі в цілому і за рахунок досвіду реалізованих проектів.

ТОВ «Прайсуотерхаускуперс» із «четвірки» не допустили до аукціону. У наданій ним банківській гарантії підписантами від АТ «ІНГ Банк Україна» були Д.М. Шаповалова та Н.П. Воловік, проте електронний підпис на неї наклала інша особа – О.Г. Михальченко.

Переможець «Ернст енд Янг» на чолі з Олексієм Кредісовим належить компанії «Ernst & Young (CIS) B.V.» з Нідерландів і представляє британську компанію «EY» з «четвірки».

Із 2019 року він отримав чотири підряди «Укргазвидобування» на суму 82,31 млн грн.