«Микитасівська» фірма перед банкрутством заявила боргів на 2 мільярди, у тому числі Міністерству оборони
09.04.2021   //  

Господарський суд м. Києва затвердив план санації ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс» до відкриття провадження у справі про банкрутство. Цей план є обов’язковим для всіх кредиторів, вимоги яких включено до нього. Про це свідчить ухвала від 1 березня.

Суд дійшов висновку, що виконання плану санації «Північно-Українського Будівельного Альянсу» є більш вигідним для кредиторів, ніж його ліквідація. Так, після виконання цього плану Альянс отримає 5,80 млрд грн і вимоги кредиторів будуть погашені згідно з планом у повному обсязі, а за результатом ліквідації буде отримано тільки 69,09 млн грн і вимоги кредиторів будуть погашені на 3,78%.

Вказаним планом передбачено заходи з відновлення платоспроможності компанії. Серед них: погашення дебіторської заборгованості; здача частини майна в оренду; продаж матеріальних цінностей, які значаться на балансі ТОВ; ліквідація дебіторської заборгованості; продаж частини майна ТОВ.

Загальний розмір кредиторської заборгованості ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс» відповідно до плану санації становить 1,95 млрд грн.

До реєстру кредиторів компанія включила 2,26 млн грн податків і зборів, а також вимоги таких кредиторів:

  • 641,08 млн грн – ТОВ «ФК «Житло-Капітал»;
  • 592,47 млн грн – Міністерство оборони України (Управління забезпечення живучості ЦУ БВС Збройних Сил України);
  • 304,61 млн грн – ТОВ «Каса народної допомоги»;
  • 134,53 млн грн – Комунальне підприємство «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва»;
  • 42,79 млн грн – ТОВ «ВК «Укрстальспецконструкція»;
  • 32,45 млн грн – ТОВ «Форвард Гранд»;
  • 29,61 млн грн – ТОВ «УБМ-Груп»;
  • 13,32 млн грн – ТОВ «Буд-Оптіма-Констракшен»;
  • 11,54 млн грн – Державна установа Національний інститут серцево-судинного хірургії імені М.М. Амосова Національної академії медичних наук України;
  • 11,53 млн грн – ТОВ «Будівельна індустрія Укрбудпроект»;
  • близько 136 млн грн (суми від 1 до 9,4 млн грн) – вимоги 285 підприємств і фізосіб.

Виконанням плану санації покладається на керівника «Північно-Українського Будівельного Альянсу». Ним є Олександр Віталійович Дорош.

Відзначимо, що основні кредитори (разом – 945,69 млн грн) – ФК «Житло Капітал» і «Каса народної допомоги», як і ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс» входять до групи «Укрбуд», яку раніше контролював екс-нардеп Максим Микитась. Однак, у подальшому контроль над корпорацією отримали його топ-менеджери, серед яких – Андрій Якусевич, Олег Майборода, нинішній заступник Офісу Президента Олег Татаров. Нинішнім власником ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс» є Андрій Якусевич.

Проти затвердження цього плану санації виступили ряд кредиторів, у т.ч. ТОВ «Метінвест-СМЦ». Вони заявили про невключення до плану санації усіх кредиторів, а також про розбіжності в реальних сумах заборгованості «ПУБА» перед кредиторами та сумами, вказаними в плані санації. Втім, суд зазначив, що Альянс нічого не порушив.

Також один із кредиторів – ТОВ «УБМ-Груп» – подав клопотання про те, щоб питання санації розглядалося в іншій справі, яка порушена за його заявою – про банкрутство ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс». «УБМ-Груп» звернулося до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство «ПУБА» 29 грудня 2020 року. Між тим, «Північно-Український Будівельний Альянс» ініціював процедуру досудової санації 9 грудня 2020 року. Відзначимо, що у зв’язку із затвердженням плану санації суд 3 березня відмовив «УБМ-Груп» у відкритті провадження у справі про банкрутство «ПУБА».

Власниками ТОВ «УБМ-Груп» є екс-депутат Київради, колишній зять екс-мера Києва Леоніда Черновецького Вячеслав Супруненко (70%), його батько Іван Супруненко (20%), а також Андрій Заєць (10%). Вячеслав Супруненко (69,9%) і Андрій Заєць (7,7%) є співвласниками «Асвіо Банку».

Нагадаємо, ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс» є підрядником скандального будівництва Шулявського мосту у Києві, а також військових сховищ.