«Трубу» Медведчука готують для «Укртранснафти», на яку повернувся «приватівець» Лазорко
08.04.2021   //  

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) завтра – 9 квітня, закінчує прийом документів на конкурс з відбору управителя для арештованої частини нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок».

Про це йдеться в повідомленні АРМА.

Конкурс було оголошено ще 25 березня після того, як в лютому Вищий антикорсуд арештував нафтопродуктопровод. Передувало цьому рішення Ради національної безпеки та оборони про повернення активу в держвласність в рамках санкцій проти компаній Віктора Медведчука та його оточення.

За повідомленням АРМА, на конкурс із пошуку управителя виставлено об’єкти нерухомого майна, будівлі та споруди, технологічні об’єкти та лінійні ділянки, безпосередньо задіяні у забезпеченні діяльності нафтопродуктопроводу, який пролягає територією Закарпатської, Львівської, Рівненської та Житомирської областей.

«Ліга антитрасту» проаналізувала критерії відбору управителя і прийшла до висновку, що ним в Україні відповідають тільки дві компанії.

Це власник арештованої «труби» – ТОВ «ПрикарпатЗахідтранс», що було пов’язане з угрупуванням Віктора Медведчука, а нині переписане на білоруську компанію «Нафтобітумний завод» Миколи Вороб’я. Але він знаходиться під санкціями ЄС через придушення протестів в Білорусі, відтак шанси повернути контроль над трубою у цієї структури відсутні.

Другим учасником може бути АТ «Укртранснафта», що належить «Нафтогазу». На наступний день після накладання судом арешту на «трубу Медведчука», Укртранснафта» повідомила про приймання на тимчасове частини нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок». При чому, витрати на утримання трубопроводу компанії має компенсувати держава.

З 2015 року генеральним директором «Укртранснафти» є Микола Гавриленко. Першим заступником Гавриленка було призначено Андрія Пасішника, який перед цим на посаді замправління «Нафтогазу» активно сприяв відстороненню групи «Приват» від держактивів.

Гавриленко змінив на посаді керівника наближеного до Коломойського Олександра Лазорко, якого раніше було оголошено в розшук за підозрою в привласненні майна. Довгий час Лазорко проживав в Лондоні, але в перші тижні після перемоги на виборах Володимира Зеленського його було знято з розшуку, він повернувся в Україну і виграв суд про поновлення на роботі. В січні 2020 року, Лазорко став заступником гендиректора  «Укртранснафти» з питань взаємодії з нафтопереробними заводами. На цій посаді він заявив, що хоче запустити та очолити проект для «Укртранснафти» давальницької переробки нафти на Кременчуцькому заводі «Укртатнафта» Ігоря Коломойського.

«ПрикарпатЗахідтранс» експлуатує ділянку СЗН протяжністю близько 1,1 тис. км, призначену для прокачування дизельного пального з Росії і Білорусі і для внутрішніх потреб України, і для транзиту до Європи. В Україну постачалося дизпаливо державної «Роснєфті», трейдери якої вже оголосили зупинку на місяць поставок в Україну.