Суддя з Окружного вибила докази НАБУ з рук Піщанської за добу до штрафу 4,7 млрд на заправки «Привату»
08.04.2021   //  

За день до прийняття рішення АМКУ про штраф паливному картелю Коломойського у розмірі 4,7 млрд. грн., Окружний адміністративний суд м. Києва вилучив своїм рішенням зі справи АМКУ основні докази – матеріали від НАБУ. Про це повідомила засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська з посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

Суддя Аріна Літвінова 29 березня за позовом «Укрнафти» визнала неправомірним використання АМКУ в розслідуванні матеріалів НАБУ та зобов’язати Комітет утриматися від їх використання.

Позивач «Укрнафта», що є відповідачем у справі АМКУ разом з іншими 174 суб’єктами господарювання групи «Приват», наполягає на незаконності отримання комітетом від НАБУ інформації (зокрема протоколів обшуків, копій господарських договорів, електронних носіїв, штатного розпису), що становить таємницю досудового розслідування, а також незаконності її використання і поширення серед необмеженої кількості осіб і, як наслідок, порушення прав та інтересів компанії.

Такі дії АМКУ призвели до негативних попередніх висновків стосовно діяльності «Укрнафти», яких він не дійшов би без отриманої від НАБУ інформації та документів, стверджує позивач.

Це рішення Літвінова винесла напередодні засідання АМКУ. Комітет 30 березня наклав штраф на компанії-операторів мережі АЗС, що входять до групи «Приват» (проект «Авіас»), на 4,7 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії при встановленні цін на нафтопродукти.

Зокрема, штрафи накладено на ТОВ «ВТФ «Авіас», ТОВ «Торговий дім «Авіас», ТОВ «Пром Гарант Плюс», ТОВ «Альянс еволюшн», ПАТ «Укртатнафта» та 169 операторів АЗС (зокрема ПАТ «Укрнафта»). З загальної суми 99% припадають на «Укртатнафту» та «Укрнафту».

За даними АМКУ, в рамках розпочатої у 2016 році справи встановлено, що у сфері роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами в Україні діє система безготівкових розрахунків скретч-картками й паливними картками «Авіас». У цьому проекті беруть участь близько 1625 автозаправних станцій, які працюють під різними брендами в усіх регіонах України, займаючи 25-відсоткову частку від усіх АЗС країни.

Комітет визначив, що проект «Авіас» є організованим, координованим та функціонує з метою погодження цінової та торговельної поведінки учасників.

Крім того, АМКУ виявив значну кількість типових, здебільшого однакових договорів купівлі-продажу нафтопродуктів та майна, оренди АЗС, матеріальної допомоги, а також встановив, що фізичні особи, які обіймали посади директора, засновника, підписанта, бухгалтера, менеджера тощо, часто змінювали одна одну та працювали одночасно в кількох товариствах-учасниках проекту.