Суд виправдав начальника з архбудконтролю, звинуваченого в отриманні хабаря 80 тисяч за відкриття офісного центру
08.04.2021   //  

Придніпровський райсуд м. Черкаси виправдав екс-очільника інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Черкаській області Андрія Захарченка, якого підозрювали в отриманні 80 тис грн. неправомірної вигоди за введення в експлуатацію будівлі. Про це написав Олександр Безпрозванний у «Кропиві» з посиланням на вирок суду від 1 квітня.

Історія тягнеться ще з липня 2013 р., коли Захарченка затримали в будівлі інспекції з пакетом, в якому було 80 тис грн., оброблених спеціальною хімічною речовиною.

За даними обвинувачення, посадовець через свого підлеглого вимагав та отримав кошти за прийняття позитивного рішення про введення в експлуатацію будівлі, яка використовується під офісні приміщення у м. Черкаси по вул. О. Дашкевича 34.

Обвинувачений вини не визнав та пояснив, що дійсно із введенням в експлуатацію будівлі були проблеми, через невідповідність документів забудовника. В червні 2013 р. він вирішив звільнитися з посади. А коли в липні заїхав на роботу попрощатися із співробітниками, мав розмову із одним з них. Той запросив його в автомобіль, але Захарченко не погодився і зайшов до будівлі. Піднімаючись по сходах, був затриманий працівниками Служби безпеки України, певний час його тримали притисненим до стіни, а потім під ноги кинули пакет, як згодом виявилося з міченими грошима. Вважає, що став жертвою провокації з боку працівників СБУ.

Суд встановив, що негласні слідчі (розшукувані) дії (НСРД) стосовно посадовця місяць велися без відкриття кримінального провадження, що суперечить КПК.

Також суд прийняв аргумент сторони захисту про те, що залишки спеціальної хімічної речовини потрапили на руки обвинуваченого від тампона, яким робився змив з його рук. Тампон для змиву лежав на столі, на якому перед тим лежав пакет з грошима, оброблений спеціальною речовиною.

Сторона захисту, як підтвердження провокації злочину, надала фрагмент запису НСРД, на якому працівники СБУ інструктують посадовця з інспекції, який мав передати пакет з міченими коштами. При цьому, оперативні співробітники наголошують йому, «що він над пропастью завис», що у нього крупні неприємності. Зміст фрагменту запису зводився до того, що підлеглий Захарченка так і не передав гроші своєму начальнику, але того вже затримали.

Суду також не було надано доказів у виді показань свідків — директора підприємства, з якого нібито вимагали неправомірну вигоду і підлеглого посадовця, який мав би передати пакет з грошима.

Ще один колишній співробітник інспекції посвідчив, що через кілька днів після затримання обвинуваченого його теж затримували працівники СБУ, погрожували і змушували свідчити проти свого колишнього керівника. За інформацією цього свідка, працівника, який мав передавати кошти, також затримували працівники СБУ і змушували передати кошти обвинуваченому під контролем оперативних співробітників.

Виходячи з комплексного аналізу матеріалів справи, представлених в судовому засіданні, доводів сторін процесу, суд виніс виправдальний вирок за недоведеністю вини обвинуваченого.

Від «Наших грошей»

Наразі Андрій Захарченко працює директором Черкаської філії ТОВ «Перша будівельна експертиза».