Суд поновив на тендері «ШБУ-77» з гарантією від банка «Південний», яку АМКУ вважає дефектною
08.04.2021   //  

23 березня Окружний адмінсуд м. Києва поновив за заявою Чернігівської САД участь ТОВ «ШБУ-77»  на тендері з  капремонту автодороги державного значення Н-07 Київ – Суми – Юнаківка (на м. Курськ) на ділянці км 198+550 – км 205+150 очікуваною вартістю 354,88 млн гривень. Про це повідомляється у Єдиному держреєстрі судових рішень.

3 грудня АМКУ відхилив «ШБУ-77» через недоліки у наданій компанією банківській гарантії, яку видав учаснику банк «Південний». Гарантія містила посилання на вже нечинну редакцію тендерної документації, затверджену тендерним комітетом 23 вересня 2020 року за протоколом №547. Тоді як 26 жовтня 2020 року Чернігівська САД розмістила Документацію у новій редакції, затверджену в той же день на засіданні тендерного комітету протоколом №671.

Як зазначається в рішенні АМКУ, «відповідно до Постанови НБУ від 15.12.2004 № 639 гарантія повинна містити дату, номер і назву (у разі наявності таких реквізитів) відповідного документа, з якого виникають базові відносини». Банківська гарантія «ШБУ-77» не містила посилання на чинну редакцію документації. Тому, на думку АМКУ, замовник мав  відхилити пропозицію компанії.

Чернігівська САД оскаржила це рішення АМКУ у Окружному адмінсуді Києва, де доводила, що підстав для відхилення «ШБУ-77» немає, оскільки «не передбачено обов`язок учасника вносити зміни до банківської гарантії у разі змін до тендерної документації, якщо такі зміни не стосуються самої банківської гарантії».

Представник АМКУ в суді зазначив, що тендерна пропозиція була подана «ШБУ-77» після внесення змін до тендерної документації, тому документ мав містити посилання на її чинну редакцію.

Суддя Огурцов до доводів представника Антимонопольного комітету «поставився критично» і рішенням від 23 березня поновив компанію у закупівлі:

«ШБУ 77» отримало спірну банківську гарантію 23.10.2020, тобто до викладення тендерної документації у новій редакції, учасник не міг передбачити та знати, що замовником у майбутньому будуть внесені зміни до умов тендерної документації».

На думку засновниці «Ліги антитрасту»  Агії Загребельської,  таке рішення суду небезпечне тим, що тепер учасник зможе не дотримуватися умов тендеру, не втрачаючи при цьому тендерного забезпечення.

«Надана банківська гарантія містить посилання на тендерну документацію без змін. Такі невідповідності десятки разів були предметом розгляду як тендерної колегії АМКУ, так і суду. В тому числі, Верховного. І позиція як суду, так і АМКУ була завжди однозначною – це порушення, яке тягне за собою дискваліфікацію компанії з тендеру. Формальною помилкою його назвати також не можна, адже наслідки для замовника зовсім не формальні – втрата забезпечення тендерної пропозиції, тобто втрата грошей, що мали б бути стягнуті до державного бюджету у разі порушення учасником вимог закону. Тому для нас є дуже дивною як позиція «Укравтодору», так і суду. Адже «Укравтодор» активно комунікує про вжиття заходів задля підвищення вимог до банківських гарантій, з метою уникнення складнощів зі стягненням за ними коштів. При цьому, одночасно, іншою рукою, наполягає на праві приймати дефектні гарантії, за якими кошти стягнути буде неможливо з вірогідністю наближеною до 100%. Так само, не зрозуміло, чому ОАСК вирішив змінити власну практику та прийняти рішення, що суперечить, в тому числі, підходам Верховного суду. Навряд чи ця позиція буде сталою. Схоже, що виключення зробили для окремого кейсу та окремих компаній», – зазначила Агія Загребельська.

Як повідомляли «Наші гроші», закупівлю капремонту автодороги державного значення Н-07 Київ – Суми – Юнаківка (на м. Курськ) на ділянці км 198+550 – км 205+150 очікуваною вартістю 354,88 млн гривень Чернігівська САД оголосила 23 вересня. Окрім ТОВ «ШБУ -77» на тенедр подалися ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «СУНП «Автострада» та ОАО «ДСТ №2, г.Гомель».

Власником ТОВ «ШБУ-77»  є киянин Андрій Білоус – менеджер будівельного холдингу кремлівського олігарха Олега Дерипаски.