«Спільнота реєстраторів» заявила про неправомірну підозру реєстраторці Світлані Співак з боку Нацполу
08.04.2021   //  

Світлані Співак, яка раніше працювала реєстраторкою при Центрі адміністративних послуг (ЦНАП) Новомосковської РДА Дніпропетровської області повідомили про підозру за ч. 3 ст 365-2 КК України. У цій статті йдеться про зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги, санкція за нею передбачає позбавлення волі від 5 до 8 років. Про це «Нашим грошам» повідомила очільниця ГО «Спільнота реєстраторів» Світлана Медвєдєва.

«Така підозра є неправомірною. Оскільки вини реєстраторки в тому, у чому її підозрюють – немає», – каже Медвєдєва.

Суть «злочину» реєстраторки Співак така. В лютому 2020 року до ЦНАПу, де працювала жінка, звернувся громадянин, ФОП, з заявою про реєстрацію права оренди двох земельних ділянок з кадастровими номерами  1223283500:01:009:0071 та 1223283500:01:009:0073, площею трохи більше 6 га кожна на території Михайлівського старостинського округу Перещепинської міської ради Дніпропетровської області.

Адміністраторка ЦНАПу зареєструвала заяву і передала на обробку ці документи Співак. Як розповідає «Нашим грошам» Світлана Співак, заявника вона навіть не бачила, але він передав повний пакет документів, який містив договори оренди, копії правовстановлюючих документів власників землі, такі, як копії держактів на право приватної власності на землю, паспортів, ідентифікаційних кодів, також були витяги з Державного кадастру.

По документах, право власності на земельні ділянки їх власники набули до 2013 року. Тому в Державному реєстрі речових прав (ДРРП) записів про це не було. Але записи про це були в Державному кадастрі. Ці записи зробив хтось із реєстраторів Державного кадастру. Закон зобов’язував Співак в такому випадку, щоб вона внесла до ДРРП не лише право оренди, а і право власності на дві земельні ділянки. Що реєстраторка і зробила.

Після чого восени 2020 року Співак неодноразово викликали в місцеву поліцію в якості свідка, а 2 квітня 2021 року повідомили про підозру. Оскільки, як виявилося, ділянки, право оренди на які зареєструвала Співак, були в комунальній власності і, за версією слідства, в приватну власність не передавалися.

Це підтверджує колишній сільський голова Михайлівської сільської ради, згодом – виконуючий обов’язки старости Михайлівського старостинського округу Перещепинської міської ради Дніпропетровської області Віталій Напханько. Чоловік розповідає, що ті земельні ділянки зі «справи Співак» завжди були пасовищем, а місцеві жителі називають її «Аеродром».

Весною минулого року, – каже Напханько, – до мене звернулися місцеві жителі з питанням, чи передавалася земля під «Аеродромом» у приватну власність, бо хтось дискує наше пасовище. Я одразу поїхав туди і виявив, що, справді, люди, які назвалися орендарями, найняли місцевих мешканців дискувати землю. Належних документів в «орендарів» не було. Ми зупинили їм роботу, оскільки знали, що ця земля в приватну власність ніколи не передавалася. І попросили нових «власників» надати правовстановлюючі документи. Через деякий час приїхали начебто власники землі. Але не з оригіналами документів, а з копіями. Як вони пояснили, оригінали забули дома. Згідно тих копій, що були пред’явлені, власниками цих ділянок були двоє людей із Дніпра і одна жінка з Полтавської області, які взагалі не були членами нашого КСП «Ленінець» під час паювання, тобто, не могли цю землю отримати в процесі паювання. Та й не могла паюватися ця земля, бо паюванню вона взагалі не підлягала. Нові «власники» ніколи не були на обліку в Державній податковій інспекції та сільській раді як власники земельних ділянок та платники земельного податку.

Як розповідає Напханько, деякий час в село їздили «орендарі» з «групою підтримки», намагалися таки підготувати землю до посіву, але місцеві мешканці їм у цьому перешкодили і написали заяву до поліції та інших правоохоронних органів. Місцеві правоохоронці відреагували швидко, але не знайшли нічого кращого, як повідомити про підозру реєстраторці Співак, яка, за версією слідства, начебто зареєструвала право власності на земельні ділянки на «лівих осіб», чим спричинила місцевій громаді збитки на понад 400 тис грн – саме такою є балансова вартість трьох ділянок.

Але тут треба враховувати, – каже очільниця ГО «Спільнота реєстраторів» Світлана Медвєдєва, – що вини реєстраторки прав в даному випадку немає. Оскільки відповідно до статті 22 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно…» відповідальність за достовірність даних, що містяться в документах, поданих для державної реєстрації прав, несе заявник, якщо інше не встановлено судом. Також зверніть увагу, що відомості про право власності вже містилися в Державному реєстрі земель, і Світлана Співак їх просто перенесла до Державного реєстру речових прав. Яким чином дані про власника з’явилися в Державному земельному кадастрі – це не компетенція реєстратора прав. Тож ми звернулися до слідчого управління Головного управління Нацполу в Дніпропетровській області, прокурора Криворізької центральної окружної прокуратури, начальника ГУНП у Дніпропетровській області з листом, в якому пояснили, що в випадку з реєстраціями Співак, щодо яких їй повідомили про підозру, все було законно. Працівники поліції не є спеціалістами у сфері державної реєстрації, тому доцільно було б залучити спеціаліста в даній сфері для отримання кваліфікованого висновку. Співак – одна з «чистих» реєстраторів, саме тому ГО «Спільнота реєстраторів» буде робити все, щоб підтвердити законність її дій.

Аліна Стрижак, «Наші гроші»