Що відбувається коли АНЦ від неАНЦ відрізняє 80 копійок
08.04.2021   //  

Управління соціального захисту населення Володимирецької райдержадміністрації провело закупівлю послуг з харчування дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, очікуваною вартістю 46,8 млн.грн., повідомляє «Ліга антитрасту» з посиланням на систему «Прозорро».

Пропозиції подали чотири компанії: ТОВ «Рамедас Україна», КП «Володимирецький комбінат громадського харчування» та ТОВ «Атомсервіс» – допущені до аукціону, і ТОВ «Військсервіс-волонтер» – відхилено.

Під час аукціону компанії «Атомсервіс» та «Володимирецький комбінат громадського харчування» суттєво знизили ціни до 24 179 656,80 грн. та 24 179 656 грн. відповідно (на майже 52% від очікуваної). «Рамедас Україна» знизила ціну до 40 885 570,80 грн. (13%).

Тож система «Прозорр» визначила ціни «Володимирецького комбінату» та «Атомсервісу» як аномально низькі.

«Атомсервіс» надав замовнику обґрунтування, що таку низьку ціну йому вдалося запропонувати завдяки застосуванню аналітичних підходів до діяльності, використання методів прогнозування, дослідження динаміки цін на споживчому ринку, співпраці з фермерськими господарствами, якісній організації поточної роботи та досягненню значної фінансової економії. Разом з обґрунтуванням компанія надала калькуляції вартості послуг.

Замовник «виважено проаналізувавши обґрунтування аномально низької ціни» вирішив, що «пояснення не обґрунтовані об’єктивними обставинами» та дискваліфікував компанію. Після визначив переможцем «Володимирецький комбінат», ціна якого була на 80 копійок вищою.

«Атомсервіс» поскаржився до Тендерної колегії АМКУ та очікувано переміг. Колегія зобов’язала замовника скасувати рішення про відхилення їх пропозиції.

«А мораль цієї історії навіть не про замовника та 80 копійок, а про те, що нам варто визнати безспірний факт нашої «особливості». Навіть найкращі європейські рецепти корупціонер може перетворити на найпотужніше знаряддя для отримання корупційних доходів. І поки корупціонери сидять в кабінетах, а не за гратами, удосконалення алгоритмів не вирішує, а іноді навіть заглиблює проблеми», – вказує «Ліга антитрасту».

Довідково:

ТОВ «Атомсервіс» належить директорці Ірині Лесечко з Києва. За інформацією у ЗМІ у 2007 р. вона працювала у ТОВ «Фінанс менеджмент», яке очолював Андрій Усенко. Цей бізнесмен відомий як керівник низки фірм, що отримували харчові та паливні підряди у Міноборони та Нацгвардії, у тому числі і згаданих «Військторг» та «Військсервіс-Волонтер». Раніше компанія фігурувала у розслідуванні СБУ та прокуратури щодо заволодіння коштами держбюджету службовцями Міністерства соціальної політики та департаментів соціального захисту населення Волинської та Рівненської областей у змові з службовцями шести приватних фірм, які надають кейтерингові послуги – послуги з готового харчування дітей, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Директором та кінцевим бенефіціаром КП «Володимирецького комбінату громадського харчування» є Сиротюк Марія Павлівна. За інформацією ресурсу Clarity Project, найкрупніші контракти підприємство отримало у 4 процедурах закупівлі Управління соціального захисту населення Володимирецької райдержадміністрації на загальну суму понад 86 млн. грн.