«Антонов» застрахував свої літаки, авіаперсонал і відповідальність за 4,5 мільйона євро
08.04.2021   //  

ДП «Антонов» ДК «Укроборонпром» 30 березня за результатами тендеру уклало угоду з ПрАТ «Страхова компанія «Бусін» про послуги з обов’язкового авіаційного страхування цивільної авіації вартістю 4,55 млн євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На рік застрахували літаки, членів екіпажу, інший авіаперсонал та відповідальність:

  • авіаційного перевізника за шкоду, заподіяну пасажирам, багажу, вантажу і пошті;
  • експлуатанта цивільного літака комерційної авіації за шкоду, заподіяну третім особам;
  • розробників, виробників цивільної авіаційної техніки, організацій з технічного обслуговування, що мають право проводити випробувальні польоти, за шкоду, заподіяну третім особам;
  • навчального закладу під час виконання навчально-тренувальних польотів за шкоду, заподіяну третім особам.

Не менше 99% загальної страхової суми перестрахують на міжнародному страховому ринку, а саме – у компанії «Willis Limited» (Велика Британія), яка діє в Україні через представництво «Willis Towers Watson Insurance Broking (Czech Republic) s.r.o.».

Страховий захист діє по всьому світу, крім Судану (Північного і Південного), Сирії, Північної Кореї, Ємену, Куби та Ірану. Забезпечення виконання договору складає 5%.

Вартість договору на 16% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 5,44 млн євро.

До аукціону ПрАТ «Українська військово-страхова компанія» вимагало обмежити досвід учасників страхуванням «Антонова». Воно, мовляв, страхувало «Антонов» у 2007-2012 роках. Замовник відмовився, бо це суперечило б усім принципам здійснення закупівель.

Минулорічний страхувальник ПрАТ «Страхова компанія «Арсенал Страхування» та його перестраховий брокер «Юнайтед Іншуренс Броукерз Лімітед» скаржились на вимогу, що страхувальник має розкрити страховий тариф протягом 15 робочих днів після укладення договорів. На їхню думку, це порушувало комерційну таємницю. Замовник відповів, що публікувати розкриття у системі не треба, а його працівники збережуть конфіденційність.

Конкурентами були «СК «Арсенал Страхування» Руслана Божка, Максима і Костянтина Тузів, Сергій і Марини Авдєєвих, Олександра і Анатолія Солопів та ПрАТ «Українська пожежно-страхова компанія» Олександра Михайлова. Ніхто не знижував ціну на торгах.

Після аукціону «СК «Арсенал Страхування» вимагало відхилити переможця, чиї папери містили недоліки. Замовник відмовився, заявивши, що той виправив їх за добу. Також скаржник заявив, що заміна перестрахового брокера з 1 квітня нібито не дає поточному «Юнайтед Іншуренс Броукерз Лімітед» узгоджувати польоти за заявками на квітень. Але замовник відповів, що заміна ніяк не впливає на виконання «СК «Арсенал Страхування» та «Юнайтед Іншуренс Броукерз Лімітед» їхніх договірних зобов’язань до 1 квітня.

Акціонерами переможця «СК «Бусін» є голова наглядової ради Лариса Непочатова та член наглядової ради Олексій Овчінніков, а правління нині очолює Денис Овчінніков.