АМКУ почав перевірку держдопомоги «зеленим» енергетикам з найвищим у Європі тарифом
08.04.2021   //  

Антимонопольний комітет за заявою «Ліги антитрасту» розпочав перевірку державної допомоги виробникам зеленої електрики і до 1 червня цього року має остаточно визначитися, чи порушуватиме він справу.

Комітет вже провів наради з представниками Міненерго та НКРЕКП (надавачами держдопомоги) та представниками асоціацій виробників електричної енергії з альтернативних джерел (отримувачами держдопомоги), за результатами яких надіслав вимоги про надання додаткової інформації.

Про серйозність намірів АМКУ також свідчить залучення до вивчення цього питання консультантів з Проєкту технічної допомоги ЄС, відмітили у «Лізі антитрасту».

«Порушення справи означатиме тимчасове призупинення виплати «зеленого» тарифу до прийняття рішення Комітетом», – наголошують у «Лізі антитрасту».

Тепер у Антимонопольного комітету є такі варіанти розвитку подій:

  • визнання підтримки такою, що не є державною допомогою та не підлягає контролю з боку АМКУ;
  • допустимість державної допомоги для конкуренції (у тому числі після зміни умов її надання та/або виконання зобов’язань, які встановить АМКУ);
  • визнання державної допомоги недопустимою для конкуренції, що означатиме остаточне припинення її надання, та ймовірно – повернення вже отриманої держдопомоги до бюджету.

За оцінкою експертів «Ліги антитрасту», «зелений» тариф має всі ознаки державної допомоги, яка з 2017 року підлягає контролю з боку АМКУ, але й досі видається без його дозволу.

За даними прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, «зелений» тариф в Україні є найвищим у Європі. За цим тарифом держава гарантовано викуповує у суб’єктів «зеленої» генерації весь вироблений ними обсяг електроенергії. Влітку, коли попит на електроенергію низький, заради дорогої «зеленої» держава штучно зменшує обсяг виробництва дешевої атомної.

При цьому, до уваги не беруть фактичну потребу у електроенергії та її ціну. Наприклад, у лютому 2021 року «зелений» тариф перевищував ринкову ціну на електричну енергію подекуди у 5 разів.

«Ліга антитрасту» підтримує збільшення частки виробництва електроенергії з відновлювальних джерел в Україні, але при цьому інвестиції мають бути на умовах, які не обмежують конкуренцію. А надання державної допомоги – не дискримінаційних умовах.