Гусеничний кран для ремонту доріг є дискримінацією, – Тендерна колегія АМКУ
07.04.2021   //  

Служба автомобільних доріг у Чернігівській області у тендері на капітальний ремонт дороги Н-07 очікуваною вартістю 296,2 млн.грн. зажадала, щоб підрядники використовували саме крани на гусеничному ходу та ні в якому разі не на автомобільному, повідомляє «Ліга антитрасту».

«Всеукраїнський дорожній консорціум» оскаржив цю вимогу до тендерної колегії АМКУ, зазначивши, що мають в наявності крани на автомобільному ходу, а саме гусеничних – не мають. При цьому, крани на автомобільному ходу не гірше, а той краще гусеничних.

Замовник, очікувано, не зміг пояснити для чого йому потрібні саме гусеничні крани. Єдиним його поясненням було те, що компанія, яка розробляла проектно-кошторисну документацію (ПКД), зазначила в ній необхідність використання саме цього крану.

«Тут варто, пояснити окремо. З одного боку, діючі стандарти дозволяють замінити техніку та машини, зазначені в ПКД, на аналогічні. З іншого, «Укравтодор» прийняв, а значить фактично погодив ПКД з цією вимогою», – відмітили у «Лізі антитрасту».

Тендерна колегія АМКУ очікувано визнала вимогу про гусеничний кран дискримінаційною, задовольнила скаргу та зобов’язала замовника внести до документації зміни. Через виправлення дискримінаційної вимоги трок проведення тендеру затягнувся щонайменш на місяць.

Нагадаємо, раніше керівник Укравтодору Олександр Кубраков більше ніколи не прописувати в тендерній документації вимог під унікальні машини.

Проектно-кошторисну документацію розробляло ПП «Парк нових технологій», що належить сину екс-заступника голови правління ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» С. Климчуку.