За три роки хімія від вічного фаворита «Київводоканалу» здорожчала в доларах на 17%
06.04.2021   //  

ПАТ «АК «Київводоканал» 31 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Неосинтез» коагулянту – сульфату алюмінію на 461,29 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2023 року поставлять 45 492 т шматкового сірчанокислого алюмінію першого ґатунку з умістом оксиду алюмінію не менше 16% виробництва ТДВ «ПХЗ «Коагулянт» (Запорізька обл.) та ТОВ «Ксант-Інвест» (Білорусь) по 10 140 грн., або $364 за тонну.

Нещодавно ТОВ «Енвіротех-Інжинірінг» продало малі партії трохи дорожче: Харкову по 10 579 грн., або $381 за тонну, Слов’янську – по 10 896 грн., або $391 за тонну. Натомість ТОВ «Фірма «Технова» (Чернігівська ТЕЦ) замовило у ТОВ «Неохим В» маленьку партію по 8 160 грн., або $290 за тонну. Це на чверть дешевше від ціни для «Київводоканалу».

Сам «Київводоканал» у лютому 2018 року  скупився в «Неосинтезу» по 8 407 грн., або $311 за тонну, що на 17% дешевше. У жовтні 2018 року ціну змінили невідомо як.

У 2015 році ціна від «Неосинтезу» для Києва складала 5 619 грн., або $240 за тонну. У 2016 році її підняли до 6 172 грн., однак в доларах вона знизилась до $236 за тонну.

Ціна нинішньої угоди на 4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 479,26 млн грн.

Анонімна фірма заявила, що вимоги до досвіду є дискримінаційними. Так, аналогічний договір за 2018-2020 роки мав підтвердити поставку сульфату алюмінію на водоканали України виробничою потужністю не менше 100 тис куб. м на добу. За словами фірми, фактично виконати цю вимогу зможуть лише два постачальники сульфату алюмінію, одним з яких є нинішній. Замовник це заперечив, заявивши, що в Україні достатньо постачальників на водоканали такої потужності, зокрема Харкова, Дніпра і Вінниці.

Компанія «Senso Dynamics Llc» (США) заявила, що неможливо поставити коагулянт за п’ять днів, якщо не маєш складів в Україні. Вона вимагала збільшити строк поставки до 90 днів. Замовник відмовився, зауваживши, що є стратегічним підприємством. За його словами, неможливо точно спрогнозувати витрату коагулянту на три місяці наперед, бо вона залежить від якості води у Десні та Дніпрі, котра змінюється по місяцях, сезонах і роках. Тому «Київводоканал» написав, що учасник може орендувати склади в Україні.

До аукціону не допустили ТОВ «Марілайф», яке не сплатило тендерне забезпечення. Ще фірма не подала низку документів на товар, листи виробника про можливість поставки 2 200 т сірчанокислого алюмінію на місяць та про можливість виробництва 45 тис т сірчанокислого алюмінію за три роки і договір з АТ «Укрзалізниця» на перевезення.

Єдиним допущеним конкурентом із продукцією того ж «ПХЗ «Коагулянт» стала згадана дніпровська «Енвіротех-Інжинірінг» Костянтина Кушніренка, якою керує Ілля Бельков.

«Неосинтез» заснований у 2012 році російським ТОВ «Ескам» Ігоря Мишакова і Сергія Сусметова. Зараз власником є Сергій Зубець із Гомеля, а директором – Андрій Кучин. Саме в Гомелі знаходиться білоруський виробник коагулянту «Ксант» із російської групи «Метахім», чию головну компанію ТОВ «Метахім» записано на Мішакова і Сусмєтова.

Виробником «ПХЗ «Коагулянт» володіють дніпровці Олександр Константинов, Рената Ярошенко та Євген Острейко, а також компанії «Альфа Ечівментс с.а.р.л.», «Сан Грінвуд Інтернешнл с.а.р.л.» і «Смарт Кемікалс с.а.р.л.» із Люксембургу. Донедавна частки цих трьох люксембурзьких фірм належали ТОВ НВП «Поліпром» тих самих дніпровців, белізькій «Голдфокс Юроп Дівіжн ЛТД» і кіпрській «Поліпром Ассетс (Кіпр) Лімітед».