Банківська гарантія може не містити КЕП, якщо вимоги ТД на неї обмежувалися посиланням на положення НБУ
06.04.2021   //  

Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив АТ «Укрпошта» у задоволенні позову щодо скасування рішення тендерної колегії Антимонопольного комітету про відміну закупівлі паливних брекетів очікуваною вартістю 2,6 млн. грн., повідомляє «Ліга антитрасту».

Заявки на участь у вказаній закупівлі подали 4 учасника, та за результатами торгів переможцем визначено ТОВ «Райк». Разом з тим, замовник прийняв рішення про відхилення переможця через ненадання забезпечення виконання договору, та визначив переможцем іншого учасника – ПП «Завод «Сател».

Як ненадання забезпечення замовник оцінив непроставлення на банківській гарантії КЕП. При цьому вимоги тендерної документації до забезпечення виконання договору обмежувалися посиланням на Положення НБУ № 639, якому вона мала відповідати. В Положенні міститься посилання на обов’язкову наявність підпису, але гарантія видавалася в паперовому вигляді, тому підпис на ній був не електронний. Вимоги про електронну форму банківської гарантії документація не містила.

ТОВ «Райк» оскаржило відхилення до тендерною колегії АМКУ, яка за результатами розгляду скарги зобов’язала «Укрпошта» скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції «Райк» та рішення про визначення переможцем «Завод «Сател».

В свою чергу АТ «Укрпошта» оскаржила таке рішення тендерної колегії до суду, обґрунтувавши свою позицію тим що, «Райк» у межах граничного строку укладення договору (07.11.2019), як перший переможець торгів, не надало замовнику банківської гарантії, а завантажений 06.11.2019 скан документу не містив КЕП банку, а отже, не є оригіналом паперової версії з власноручним підписом уповноваженої особи банка-гаранта.

Суд першої інстанції зазначив, що у тендерній документації замовника не визначено порядку та способу надання банківської гарантії, а також не вказана вимога щодо обов’язкового застосування КЕП. Тому переможець торгів – «Райк» скористалось поштовим зв’язком та 07.11.2019 здійснило відправлення вказаної банківської гарантії, а за день до цього (6.11) завантажило її в систему.

Отже, суд став на сторону АМКУ та прийняв рішення про відсутність законодавчих підстав для визнання протиправним та скасування рішення тендерної колегії.

Довідково:

За інформацією ресурсу YouControl ТОВ «РАЙК» зі статутним капіталом 10 тис. грн. зареєстровано півтора роки назад у Запорізькій області. Керівником та єдиним засновником є Тішаєв Павло Олексійович.

ПП «Завод «Сател» зареєстровано у Сумській області. Керує підприємством Петровці Олена Григорівна, єдиним засновником є Романько Олексій Вікторович. «Завод» вже перемагав у процедурі закупівлі паливних брикетів Укрпоштою у 2020 році.