Укрзалізниця забила на рішення АМКУ та зберегла дискримінаційну вимогу у закупівлі мастил на 216 млн
05.04.2021   //  

У березні філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» відмінила тендер на закупівлю мастил, у якому АМКУ визнав дискримінаційною вимогу щодо допуску виробників за стандартам СТП-Н самої Укрзалізниці. І після цього відразу оголосила дев’ять тендерів на закупівлю олив та мастильних матеріалів на загальну суму 216,43 млн грн. з тією самою дискримінаційною вимогою. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Спірною є вимога «Укрзалізниці», по якій постачальники олив мають ще до тендеру пройти процедуру допуску по Стандарту СТП-Н 04-009:2017  «Мастила  та  оливи  для  тягового  рухомого  складу,  машин  та  механізмів  ПАТ «Укрзалізниця». Порядок допуску до застосування».

Залізничники впровадили цей стандарт ще у 2017 році на заміну попередньому порядку, який викликав нарікання з боку ринку. З 1990-х років діяв такий порядок – спочатку УЗ мало отримати позитивні аналізи лабораторних випробувань мастил/олив, і після цього прийняти рішення про допуск чи не допуск до експлуатаційних випробувань. А після експлуатаційних випробувань своє рішення мали прийняти науково-технічна рада Укрзалізниці, його мав затвердити заступник гендиректора УЗ, та внести зміни до нормативних документів. На усіх етапах були можливості для дискреційних рішень, а самого порядку допуску до випробувань учасники ринку отримати не могли. Відтак УЗ багато років закуповувало продукцію фактичного одного виробника – «Агрінол».

На заміну цьому порядку у 2017 році Укрзалізниця прийняла і оприлюднила новий Стандарт СТП-Н. У ньому також було зроблено акцент на попередній перевірці якості продукції та умов виробництва.

У 2019 році на робочій зустрічі представників УЗ та ринку, залізничники запротоколювали такі тези (копії документів є у розпорядженні «Наших грошей»):

«Мало забезпечити якість окремої партії продукції, важливо мати розуміння, що виробник може гарантувати та має змогу поставити продукцію стабільної якості… В зв’язку з тим, що на ринку України присутні неякісні мастила та з метою забезпечення безаварійної експлуатації рухомого складу […] необхідно проводити поглиблене дослідження якості запропонованої постачальниками/виробниками продукції».

На це представники ринку відповіли, що попереднє обстеження не гарантує, що потім фірма не привезе щось неякісне з якогось іншого нелегального мінізаводику:

«Перевірку якості продукції необхідно проводити при фактичному отриманні продукції. Попередня перевірка якості не дає повної впевненості в дотриманні якості в кожній окремій партії продукції, що заплановано до поставки, або вже поставлено».

У відповідь Укрзалізниця пообіцяла прискорити вже початі процеси допуску мастил і олив окремих фірм до застосування. Тож учасники засідання на протокол зафіксували, що СТП-Н не містить дискримінаційних вимог.

Після цього допуск отримали всього кілька постачальників з десятків можливих. За даними «Наших грошей», процедуру вдалось пройти компаніям «Агрінол», «Hill» (казахська продукція), КСМ (поставки велись через фірми з групи «Трейд комодіті»), «Евро Ойл Продакшн» (поставки велись через «Корнет холдинг»). У 2019 році постачальниками було обрано «Міроіл» та «Корнет холдинг» (їхні ціни тут).

Відтак учасники ринку почали оскаржувати цю вимогу Укрзалізниці про СТП-Н. Торік компанія «Торум» подала скаргу в Тендерну колегію АМКУ по процедурі вартістю 26 млн грн. і антимонопольники підтримали фірму: «Замовник  не  довів  і  документально  не  підтвердив  необхідність  викладення  умов Документації саме у наведеній редакції».

На виконання рішення антимонопольників Укрзалізниця мала змінити свою вимогу щодо допуску учасників. Натомість після того рішення АМКУ, яке було прийнято ще у червні 2020 року, залізничники лише 17 березня 2021 року прийняли рішення відмінити оскаржену процедуру через «неможливість усунення порушень, а саме: враховуючи складну структуру АТ «Укрзалізниця» та процедуру одержання інформації для внесення змін до тендерної документації Замовнику неможливо виконати рішення органу оскарження в повному обсязі».

Після цього Укрзалізниця вирішила нічого не змінювати і 24-26 березня оголосила дев’ять нових процедур закупівлі різних мастил та олив на очікувану суму 216 млн грн. Тут серед вимог є та сама щодо допуску по стандарту СТП-Н (на скрінах стара та нова редакція ТД). Хоча у них було більше півроку на необхідні зміни, аби уникнути оскаржень з боку ринку.

Після оголошення нових тендерів зі старою дискримінаційною вимогою до УЗ вже надійшла вимога про підвищення очікуваної вартості на 35%:

«Очікувана вартість в процедурах закупівлі, що оголошені в електронній системі закупівель Філією «Центр забезпечення виробництва» Укрзалізниці з метою придбання оливи та мастильних матеріалів, станом на 01 квітня 2021 року не відповідають ринковим цінам, так як кон`юктура ринку нафтопродуктів зазнала змін, світові ціни на базові оливи зросли та демонструють тенденцію до подальшого зростання. Окремо необхідно відмітити, що ціни відповідно до Argus Base Oils лише за останні дні березня зросли на SN-150 на 100$/т, а на SN-500 на 140$/т, а також спостерігається активний сезонний попит і глобальний дефіцит базових олив, з яких виготовляються оливи та мастильні матеріали. Таким чином, в таких умовах очікувана вартість наведених закупівель є низькою та неринковою, у зв`язку з чим вимагаємо привести очікувану вартість до ринкових цін на оливи та мастильні матеріали шляхом збільшення на 35%».

У випадку задоволення цієї вимоги, залізниця розіграє на 70 млн грн більше серед обмеженої кількості можливих постачальників.

Блог від: Юрій Ніколов