Поки суддя переховується від слідства, його неправосудне рішення використали для захоплення землі у центрі Києва (фото)
05.04.2021   //  

У грудні 2020 року земельну ділянку площею 0,12 га по вул. Січових Стрільців, 55-В (Д)  зареєстрували як приватну власність Євгена Кірєєва із Павлограда Дніпропетровської області.  Підставою стало рішення Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 17 січня 2017 року.

Це рішення виніс суддя Віктор Павлович Мороз як додаткове у рамках зовсім іншої непов’язаної справи (у ній вирішувався спір про купівлю акцій «АТЕКа»). Мороза навесні 2018 року за низку таких заочних рішень звільнили, а з червня 2018-го він перебуває в розшуку по кримінальній справі.

Варто наголосити, що міська влада не приймала рішень про продаж цієї землі. Відтак, йдеться фактично про незаконне вибуття 0,12 га в центрі міста із комунальної власності.

Днями ця ділянка опинилася в центрі уваги громадськості через активізацію на ній «тітушок». Так, місцевий мешканець Олександр Підгорний написав на своїй сторінці Facebook, що 25 березня близько 20 «тітушок» супроводжували демонтаж гаражів тамтешніх жителів: демонтували 5 гаражів з 11.

За його словами, ці гаражі стоять там вже десятки років «ще з часів, коли рішенням Київради було прийнято упорядкувати ці гаражі через гаражні кооперативи». Однак, у листопаді 2020 року «спливає приватний виконавець, такий собі Артемчук Тарас Володимирович, який каже, що ця будівля і вся прилегла територія разом з територією двору, охоронними зонами електро та інших комунікацій –  приватна власність і він, виконуючи рішення суду, прийде зносити ці тимчасові споруди».

За даними Автоматизованої системи виконавчого провадження, приватний виконавець Тарас Артемчук виконує стягнення на користь вже згаданого Євгена Кірєєва з боржника – ПП «Рент 2016».

ПП «Рент 2016» називає себе власником будівлі, яка розташовується на ділянці. Це – колишній Міський будинок ветеранів. Втім, окрім цього підприємства, свої права на будівлю відстоюють також «Родовід банк» і ТОВ «Нерухомість класа Люкс» Євгена Кірєєва.

«Родовід банк» отримав цю будівлю за рішенням суду 2013 року в рахунок погашення боргу по кредиту. Держвиконавці повинні були продати її з початковою ціною 8 млн грн. Однак, виконання рішення затягнули, і будівлю за цей час кілька разів перепродали, використавши підроблені судові рішення. Банк досі воює за будинок у судах. Детальніше про це – далі.

Як будівля стала приватною

У січні 2008-го під час приватизації комунального майна ТОВ «Інтерблок Плюс» викупило нежилий будинок площею 483,4 кв м по вул. Січових Стрільців, 55-В (колишній Міський будинок ветеранів). І вже за кілька місяців передало будівлю в іпотеку «Родовід банку» як забезпечення по кредиту для ТОВ «СП ІІ «Відродження».

Останнє кредит не повернуло, і у 2013 році Госпсуд м. Києва постановив продати будинок на прилюдних торгах на користь «Родовід банку».

Як відомо, у 2009 році «Родовід банк», рятуючись від банкрутства, став державним. У 2016 році НБУ визнав його неплатоспроможним, банк ліквідували..

Як будівлю перепродали попри іпотеку

Поки державні виконавці тягнули, у грудні 2015 року Дніпропетровський окружний адмінсуд за позовом іноземної компанії «Норангер Дивелопмент Вест Лтд» та Курілова Віктора Івановича зобов’язав дніпропетровського нотаріуса вилучити з держреєстру запис про іпотеку майна і записи про його арешт. Постанова Дніпропетровського окружного адмінсуду у подальшому була скасована. Втім,  нотаріус встигла вилучити з реєстру записи про всі заборони і зареєструвати право власності на будівлю за особою, ймовірно це Курілов.

За цим фактом шахрайства здійснюється розслідування у кримінальному провадженні № 12017100100000662 від 20.01.2017. Слідчі встановили, що вказана особа надала нотаріусу і Дніпропетровському окружному адмінсуду підроблене рішення Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська №2-2412/08, відповідно до якого за нею нібито було визнано право власності на колишній будинок ветеранів.

У подальшому від вказаної особи право власності на будівлю перейшло до ТОВ «БРДМ», потім за рішенням суду до ТОВ «ІІ Паша», яке у 2016 році продало будинок ПП «Рент 2016».

Станом на 2020 рік ПП «Рент 2016» стверджувало, що воно є власником будівлі площею 771,89 Січових Стрільців, 55-В. Зміни щодо збільшення площі з 483,40 кв м до 771,89 кв м були зареєстровані 26.09.2019.

Варто відзначити, що в рамках згаданого кримінального провадження на будівлю і ділянку накладався арешт у період з вересня 2017 року по серпень 2019 року, з грудня 2019 року по 16 лютого 2021 року.

Як будівля і ділянка отримали нового власника і адресу через суддю у Дніпрі

Ділянка площею 0,12 га по вул. Січових Стрільців була з 2009-го в оренді у «Інтерблок Плюс» у зв’язку із тим, що  фірма викупила там будівлю. Разом з тим у 2012 році у зв’язку із несплатою орендної плати суд за позовом прокуратури розірвав цей договір оренди.

Надалі інформація про цю ділянку з’являється вже у додатковому рішенні Індустріального райсуду м. Дніпропетровська судді Мороза.

Цим рішенням суддя Мороз встановив, що «Рент 2016» нібито уклав інвестиційний договір із чоловіком, відповідно до якого нібито колишній будинок ветеранів був знесений, а чоловік за свої кошти нібито побудував там новий будинок на 800 кв м. Цим же рішенням суддя Мороз визнав всі гаражі, які розташовуються на ділянці 0,12 га, самочинним будівництвом.

Отже, суддя Мороз визнав знищеним колишній будинок ветеранів, і визнав за чоловіком право власності на нібито новий будинок, а також на ділянку 0,12 га. Обом – і ділянці, і будівлі суд присвоїв нову адресу – вул. Січових Стрільців, 55-Д. Варто наголосити, що, за даними місцевих мешканців і «Родовід банку», колишній будинок ветеранів не зносився і нове будівництво не здійснювалося.

Більше того, у травні 2020 року до поліції звернувся громадянин, який заявив, що вказаний чоловік використав його документи з метою заволодіння нерухомим майном у Києві, представляючись його представником у суді. На підставі цієї заяви проводиться розслідування. За даними слідства, вказане рішення Індустріального райсуду м. Дніпропетровська 2017-го року було внесено до Єдиного держреєстру судових рішень 16.03.2020, а 20.03.2020 в Держреєстр речових прав на нерухоме майно нотаріус внесла запис про право власності на будівлю ТОВ «Нерухомість класа Люкс», директором і власником якого є Євген Кірєєв. На нього ж у грудні 2020-го на підставі рішення Індустріального райсуду зареєстрували право власності на ділянку 0,12 га (вже з новим кадастровим номером – 8000000000:91:165:0006; раніше ділянка мала номер 8000000000:91:165:0032).

Як вже згадувалося вище, цей же Євген Кірєєв є стягувачем, а ПП «Рент 2016» – боржником у виконавчому провадженні, яким займається приватний виконавець Тарас Артемчук.

Також ПП «Рент 2016» є боржником у виконавчому провадженні по стягненню будівлі на користь «Родовід банку». У 2020 році суд змінив ТОВ «Інтерблок Плюс» на ПП «Рент 2016».

Між тим ТОВ «Нерухомість класа Люкс» через суд домагається визнання припиненим договору іпотеки, посилаючись на рішення все того ж судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська Мороза, яким предмет іпотеки (будівлю) визнано знищеним. 11 березня у цій справі була призначена судова будівельно-технічна експертиза, яка має відповісти на ряд питань щодо того, чи знищувався об’єкт на вул. Січових Стрільців, 55-В.

Таким чином, свої права на будівлю заявляють:

  • «Родовід банк» в особі ФГВФО, який ще у 2013 році отримав рішення суду про стягнення будівлі в рахунок погашення заборгованості по кредиту;
  • ПП «Рент 2016», яке купило будівлю по ланцюгу від особи, яка зареєструвала право власності на неї на підставі підробленого рішення Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська;
  • ТОВ «Нерухомість класа Люкс» Євгена Кірєєва, яке стало власником будівлі внаслідок такого ж фейкового рішення судді Індустріального райсуду м. Дніпропетровська Віктора Мороза, якого у березні 2018 року звільнили, а з червня 2018-го він перебуває в розшуку.

При цьому право власності на ділянку:

  • зареєстровано на Євгена Кірєєва на підставі того ж рішення судді Індустріального райсуду м. Дніпропетровська Віктора Мороза.

 

Кому належать згадані компанії

ПП «Рент 2016» було створене у листопаді 2016 року. За даними Youcontrol, його першим власником була Ірина Федорівна Луценко, далі – Ганна Деревицька, далі- Тетяна Бардіна, і з 2018 року – Ігор Гетьман. Усі – зареєстровані у м. Дніпро.

Бардіна є власницею ТОВ «Інт-Сервіс» разом з Дмитром Деревицьким – засновником компанії «Алло». У 2015 він увійшов до 12-тки кандидатів на посаду голови ДФС. Також Бардіна є керівником ПП «Рент Кепітал», співвласником якого є Деревицький і яким раніше володіла також Ганна Деревицька. ПП «Рент 2016» і ПП «Рент Кепітал» раніше були зареєстровані за однією адресою (Дніпро, вул. Михайла Грушевського, 4-Д).

У свою чергу Євген Кірєєв, окрім ТОВ «Нерухомість класа Люкс», також є власником ТОВ «Зелене майбутнє 2018», ТОВ «Безхмарне небо», ТОВ «Еко-програма». Крім того, у 2018 році він був власником ТОВ «Нове будівництво 2017», а після нього до складу засновників увійшла фірма «Аріант» Валерія Кіптика і Руслана Шостака – це власники мережі магазинів EVA і супермаркетів VARUS.

З 2008 року власниками ТОВ «Інтерблок Плюс» були киянин Юрій Гресов, Спартак Павловський з Дніпра і кіпрська компанія «Букстайл Лімітед». За даними Youcontrol, у 2018 року компанії змінили прописку з Києва на Дніпро, а з 2019 року власником фірми став Леонід Дроженко з с. Сурсько-Литовське Дніпровського району, якого у 2020 році змінив Сергій Зубренко з Донецька.

 

Журналістка “Наших грошей” Ірина Шарпінська

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»