Компанія, пов’язана зі «слугою народу» Стріхарським і «смотрящим» Комарницьким, отримала дозвіл на забудову 2 гектарів на Нагірній
02.04.2021   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України 31 березня видала ТОВ «Статус Буд-2» дозвіл на реконструкцію будівель та споруд під багатофункціональний комплекс на вул. Нагірній, 25 у Шевченківському районі м. Києва. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Як повідомив експерт з питань містобудівної діяльності Георгій Могильний, цю забудову контролюють нардеп від «Слуги народу», член ТСК ВРУ з питань розслідування фактів корупції в органах ДАБК Андрій Стріхарський та т.зв. «смотрящий» за Києвом Денис Комарницький. Про те, що це є їхній партнерський проект 50/50 свідчить Меморандум між Стріхарським та Комарницьким.

Замовником будівництва є ТОВ «Слов’янський дім ФПУ», яке орендує дві комунальні ділянки загальною площею 2,43 га, де заплановане будівництво.

Офіційно забудовники проводитимуть реконструкцію будівель під багатофункціональний комплекс. Однак, як відзначає Георгій Могильний, по факту багатофункціональний комплекс – це: «Код ДКБС:1122.2 Будинки багатоквартирні підвищеної комфортності, індивідуальні». «Реально мова йде про житловий комплекс до 24 поверхів на 1043 квартири», написав він.

Георгій Могильний пояснив, чому будівництво незаконне:

1) Будівництво ЖК до 24 поверхів планується на території ландшафтної пам’ятки місцевого значення «Історичний ландшафт київських гір і долини ріки Дніпро». Режими використання території цієї пам’ятки офіційно встановлені наказом Департаменту охорони культурної спадщини КМДА від 18.12.2019 № 86. Максимальна висота будівництва в цій частині пам’ятки – 15 метрів, що відповідає приблизно 5 поверхам, а не 24-м.

2) Саме по собі будівництво ЖК в цьому місці суперечить Генплану Києва, а руки забудовнику розв’язали підлеглі мера Віталія Кличка, які ще 26.05.2017 видали Містобудівні умови та обмеження на завідомо незаконне будівництво, зазначає експерт.

МУО видано ще до змін законодавства, тому містить не лише текстову, а і графічну частину. В МУО прямо зазначено, що по Генплану це територія громадських будівель та споруд, але нахабно дозволяють будувати житло із щільністю для звичайної зони житлової забудови.

При цьому в МУО таки відзначили, що ділянка – в межах ландшафтної пам’ятки.

«А тепер найцікавіше. Безпосередньо в самих МУО (в їх графічній частині) містяться прямі докази як незаконності видачі МУО, так і видачі дозволу на будівництво житлового будинку з кодом 1122 – перелік всіх дозволених будівель та споруд для даної території за Генпланом наведено у витягу із містобудівного кадастру», – підкреслив Георгій Могильний.

Керівником і власником ТОВ «Статус Буд-2» значиться Валерій Камаєв.

Власником ТОВ «Слов’янський дім ФПУ» є Федерація професійних спілок України.

Відповідно до МУО, інвестором забудови є ТОВ «БК Девелопмент», власниками якого є белізька компанія «Імарісо Холдінг Лтд.» і Максим Половко.

Половко також є співвласником ТОВ «Еко-Буд-Трейд», яка, зокрема, відомо як субпідрядник будівництва Подільсько-Воскресенського мосту. «Еко-Буд-Трейд» і сам Максим Половко в документах з «комп’ютера Комарницького» марковані як «наші». Окрім цього, фактичною адресою проживання Половка, принаймні раніше, значилася київська квартира дружини Дениса Комарницького.