Фірма «онурівця» виграла родовище графіту з запасами на 130 років роботи
02.04.2021   //  

Переможцем торів Державної служби геології та надр з продажу спеціального дозволу на родовище графіту в Хмельницькій області стало ТОВ «Спис Україна» з пропозицією 44,82 млн грн..

Про це повідомили «Надра.інфо».

Торги пройшли 31 березня. Було виставлено спецдозвіл на спецдозвіл на Городнявську ділянку Буртинського родовища (Хмельницька обл.). Вид користування надрами та строк, на який надається дозвіл: видобування графіту і підземних технічних вод, 20 років.

Городнявська ділянка Буртинського родовища

 

ТОВ «Спис Україна» пов’язують із турецькою «Onur Group Ukraine», в грудні воно купило на аукціоні спецдозвіл для геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки терміном на 5 років Жовтоводській площі неподалік П’ятихаток Дніпропетровської області. На ній визначені ресурси руди та промисловий вміст золота й ніобію (супутньої корисної копалини).

Окрім цього, в січні «Спис Україна» звернулося до Держгеонадра з ініціативою виставити на продаж 11  спецдозволів на користування надрами. Три з них стосуються руд золота, вісім – каоліну.

Телефон, вказаний в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб як контактний телефон ТОВ «Спис Україна» насправді належить Glory Café, розташованому на Площі Міцкевича, 1 у Львові.

Від «Наших грошей»

Цінова пропозиція «Спис Україна» майже вдвічі перевищила стартову ціну спецдозволу, яка складала 21,00 млн грн. Конкурентами на торгах були ТОВ «Підземні ресурси, з остаточною пропозицією 22,05 млн грн., та ТОВ «Проспекторс», яке зайняло друге місце з ціною 22,21 млн.

«Спис Україна» відразу виставило ціну в 44,82 млн грн., і під час аукціону не змінювало свою пропозицію. Фірма прописана у Львові, її власником та керівником вказаний Чакмак Фират. Раніше до списку засновників «Спис Україна» входив Емре Караахметоглу, що є топ-менеджером «Онуру», тоді фірма називалася ТОВ «Глорія джинс кофіс Львів». ЗМІ називають власницею львівського Glory Café Олену Караахметоглу (Кравс) – дружину топ-менджера «Онур».

«Онур» увійшла до числа обраних за президентства Володимира Зеленського фірм, що створили «дорожний картель» на Великому будівництві.

Городнявська ділянка є північно-західною частиною Буртинського родовища, що має площу понад 66 гектарів. Нині ця ділянка визнана підготовленою до промислової розробки.

За розрахунками ТЕО постійних кондицій на базі детально розвіданих запасів Городнявської ділянки може бути створене потужне підприємство з річною продуктивністю з видобутку і переробки руди в обсязі 1 млн тонн і випуску графітового концентрату в кількості 55,9 тис. тонн. Строк забезпечення підприємства запасами – 130 років.