«Свій відкат можете засунути собі в дупу!»: Після суперечки медики прибрали заточку з тендеру на 60 мільйонів
01.04.2021   //  

КНП «Закарпатський протипухлинний центр» Закарпатської обласної ради 29 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «Протек Солюшнз Україна» прискорювач за 60,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До листопада мають поставити лінійний медичний прискорювач Halcyon з інтегрованим багатопелюстковим коліматором та системою візуалізації в мегавольтажному пучку. Його виготовить компанія «Varian Medical Systems Inc.» (США) у Великобританії та Китаї.

У 2019 році Київський онкодиспансер замовив цьому постачальнику такий прискорювач за 59,50 млн грн. (детальніше про це в новині «Після скандалу з недопуском конкурентів дилер «Varian» знизив ціну прискорювача на 10 мільйонів, про які говорив Дубінський»).

Ціна нинішньої угоди на 3% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 62,00 млн грн.

Спочатку передбачалась оплата 30% ціни протягом 30 робочих днів після поставки, а 70% – із розтермінуванням від місяця до двох років. Тобто за бажання замовника, переможець тендеру міг би отримати 40 млн грн або через місяць після поставки, або через два роки.

Фірма «Senso Dynamics Llc» поскаржилась замовнику на такі умови оплати. Вона заявила, що відстрочка платежу на два роки вимагає банківської гарантії або резервного акредитиву.

В ході обміну репліками в «Прозорро», фірма заявила про можливу корупцію у таких вимогах:

«Ви кажете, що МОЖЕТЕ, але НЕ ОБОВ’ЯЗАНІ сплачувати негайно. Отже, у вас є гроші і ви бажаєте отримати відкат? З таких формулювань дуже видно “вуха” корупції. Що сказав пан Зеленський? … Ніззя … Або Ззя?»

У відповідь замовник заявив, що керується виключно інтересами держави та пацієнтів, а скаржника звинуватив у тролінгу:

«Відповідно до чинного законодавства України замовник визначає предмет закупівлі та умови його поставки, оплати тощо, а не робить це під диктовку потенційних учасників та на умовах, які вигідні учасникам. Свій “відкат” можете “засунути” собі в дупу! Ми працюємо виключно в інтересах держави та пацієнтів».

Однак після цього замовник таки змінив тендерну документацію. Нова версія передбачала оплату повної вартості протягом 30 банківських днів після поставки з можливістю авансу 30%.

Окрім того, ТОВ «УМТ+» домоглось від замовника зменшення мінімальної кількості пелюстків вбудованої автоматизованої багатопелюсткової діафрагми з 80 до 64 штук, аби під вимоги потрапляла продукція більше ніж одного виробника.

Фірма «Senso Dynamics Llc» так і не подала заявку на участь у торгах. До аукціону не допустили ТОВ «Медрадіофізика-Плюс», яке не надало купу документів.

Єдиним допущеним конкурентом була згадана «УМТ+» із прискорювачем TomoTherapy Tomo HD (reNew) виробництва «Accuray Inc.» (США). Засновником столичної фірми є киянин Дмитро Лаврентій, а директором – Юрій Терещук. Лаврентій очолює ТОВ «АФС Медицинтехнік» німецької компанії «АФС Медицинтехнік ГмбХ» німця Свена Краутера та росіянина Олександра Халімона. Колись «УМТ+» представляла Людмила Щинович, яка значилась контактною особою ТОВ «Астріум» тоді ще хорвата Желька Гранатіра.

«Протек Солюшнз Україна» на чолі з Андрієм Скрипком належить компанії «Протек Солюшнз Швейцарія» (Швейцарія), а бенефіціаром через неї є киянин Федір Кірпенко.

Останній раніше входив до складу директорів датської «Protech solutions K/S» і володіє ТОВ «Інтегрейтед Медікал Груп». Він був відомий як співзасновник Київської міської галузевої організації роботодавців «Асоціація виробників і постачальників науково-технічної та інноваційної продукції». Нині її записано на ТОВ «Алт Україна Лтд» Василя Соколинського і ПрАТ «Макрохім» Бориса Храновського. Колись ці двоє володіли ТОВ «Хімлаборреактив», яке нині належить «Кемлаб Інвест Лтд» (Британія) Рональда Райнера.

Загалом із 2013 року переможець отримав державних підрядів на 3,01 млрд грн.