Прокуратура на восьмому році тяганини таки відсудила 40 мільйонів у покупця землі на Сирці
01.04.2021   //  

Суд стягнув з ПАТ «АК-Транс» на користь Київради заборгованість у розмірі 41,89 млн грн та 1,63 млн грн пені за купівлю ділянки площею 2,5 га на вул. Оранжерейній, 1 у Шевченківському районі Києва. Про це свідчить постанова Північного апеляційного госпсуду від 18 лютого.

Київрада прийняла рішення про продаж «АК-Транс» ділянки площею 2,5 га на вул. Оранжерейній, 1 ще у 2008 році. Вартість ділянки – 50,39 млн грн. Передавалася земля для будівництва, реконструкції, розширення, капітального ремонту існуючих нежитлових будівель під виробничі та адміністративно-побутові приміщення.

Відповідний договір сторони підписали у 2009 році. Компанія мала виплатити всю суму протягом трьох років, тобто до 2012 року. Суд встановив, що «АК-Транс» сплатив за ділянку загалом 8,49 млн грн.

Ще у 2013 році заступник прокурора міста Києва звернувся до суду з позовом про стягнення з «АК-Транс» заборгованості.

Суд першої інстанції, рішення якого залишила без змін апеляція, у 2015 році стягнув з «АК-Транс» борг і пеню. Однак, Верховний Суд у 2019 році відправив справу на новий розгляд в суд апеляційної інстанції.

Верховний Суд послався на доводи «АК-Транс», яке вказувало, що при попередньому розгляді суди не взяли до уваги той факт, що справу у суді першої інстанції розглядала колегія під головуванням судді Алли Пригунової, яка 18 травня 2015 року в засіданні проголосила вступну і резулятивну частину частину рішення, а повний текст виготовлено 25 травня, тобто після того, як суддю Пригунову було відсторонено від займаної посади на два місяці (рішення ВККС від 19.05.2015).

Північний апеляційний госпсуд при новому розгляді справи зазначив, що на момент розгляду справи та прийняття 18.05.2015 суддя Пригунова здійснювала повноваження судді та не була відсторонена від займаної посади. І рішення ВКСС про відсторонення не звільняло суддю Пригунову від обов’язку виготовити повний текст рішення.

Також ПАГС визнав наявність заборгованості за ділянку, відмовивши у задоволенні зустрічного позову компанії про визнання договору купівлі недійсним. Так, суд зазначив про наявність усіх погоджень проекту землеустрою про відведення ділянки, а також вказав, що «АК-Транс» було відомо про наявність інженерних мереж та споруд на ділянці, і відтак і наявність обмежень по ній.

Даних про оскарження постанови ПАГС у відкритих джерелах немає.

91,4% акцій ПАТ «АК-Транс» володіє Віктор Постельніков. Головою правління товариства є Олександр Масонцев, який у 2015 році безуспішно балотувався в депутати Київради за списком Патріотичної партії України.

Постельніков також є власником ПАТ «Автомобiльна група «Вiпос», гендиректором якої Олександр Масонцев. Постельнікову також належить низка інших компаній, таких як: ТОВ «Віпос Марін», ТОВ «Віпкар», дочірнє підприємство «Ауді Центр Віпос», ТОВ «Автохаус Віпос» та ін.

Постельніков також є співзасновником «Благодійного фонду сприяння розвитку Збройних Сил «Бастіон» разом з Вячеславом Лисенком і Вадимом Пушкарьовим. Пушкарьов є кінцевим власником ТОВ «Консалтингова фірма «Маркетингові технології», що є одним із основним власників «Євробанку». Вячеслав Лисенко відомий як співвласник Meest China, ТОВ «Янг Бізнес Клаб», ТОВ «СЕО Клуб», Благодійного фонду «Дихай» (допомога в боротьбі з COVID-19).