Нечужі дилери «Арселору» розіграли 36 мільйонів на доменний шлак для «СхідГЗК»
01.04.2021   //  

ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» 26 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «Полінез» шлаку на 35,99 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч на Смолінську та Інгульську шахти у Кіровоградській області залізницею на умовах CPT (станція покупця) поставлять 93 тис т гранульованого доменного шлаку по 387 грн./т. Виробником є ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (екс-«Криворіжсталь»).

Торік «СхідГЗК» двічі не зміг закупити шлак. Очікувана ціна була втричі нижчою – 120 грн./т, але тоді передбачалось постачання на інших умовах – FCA (склад продавця). На обидва тендери прийшли виробник «АрселорМіттал Кривий Ріг» та ТОВ «Ресайклінг Солюшинс», а на один – ще й ТОВ «Інтерконтинентгруп», але комбінат усіх відхилив.

У серпні 2019 року «СхідГЗК» замовив ТОВ «Торговий дім «Еко-Сервіс» шлак на умовах DDP майже по стільки ж – 380 грн./т, а в червні 2019 року на 11% дорожче – по 430 грн./т.

Ті угоди розірвали з частковою оплатою через невиконання їхніх умов постачальником.

Раніше, в лютому 2019 року «СхідГЗК» замовив у «АрселорМіттал Кривий Ріг» шлак утричі дешевше – по 120 грн./т. Його поставляли залізницею на умовах CPT (станція покупця) або FCA (склад продавця) чи автомобілем на умовах FCA (склад продавця).

Ціна угоди лише на 1 тис грн., або 0,003% нижча від очікуваної вартості закупівлі.

Обидва учасники тендеру подали сертифікати якості на шлак «АрселорМітталу». Крім того, за даними системи «YouControl», учасники опосередковано пов’язані між собою.

Створеною в 2019 році столичною фірмою «Полінез» володіє і керує киянин Дмитро Стрельченко. Але першозасновником було ТОВ «Аквітес» Віталія Третяка з Ірпеня.

Стрельченко також є засновником і директором київського ТОВ «Атомспецпостач».

Пошта aubuglak@ukr.net і номер телефону 0673558021 фірми «Полінез» співпадають із ТОВ «Рейз Профіт» Вячеслава Молотокаса, ТОВ «Укр Пром Актив» Іллі Бірюка, ТОВ «Кейбл Актив» Максима Пономаренка і ТОВ «Базис Проект» Олександра Романченка.

Фірмою «Рейз Профіт» раніше володіло ТОВ «Леймонд» Віталія та Наталії Третяків, яке було зареєстроване по вул. Кіквідзе, 18 у Києві. В тому самому будинку мало адресу ТОВ «Технобуд Україна», яке тепер прописане по вул. Академіка Проскури, 1 в Харкові разом із нинішнім єдиним конкурентом – ПП «Автоком-2005 Плюс» Максима Солопіхіна.

Раніше тим керувала Вікторія Салова, а колись власницею була Ольга Севастьянова.

Узимку «Рейз Профіт» і «Автоком-2005 Плюс» розіграли підряди «СхідГЗК» щодо вапна між собою та з одним із виробників. Тоді ці дві компанії принесли видані в різних містах тендерні гарантії з одного «МТБ Банку». Як і «Автоком-2005 Плюс» та «Полінез» нині.