Земельна корупція: Знищення актів на землю в архівах кадастру
31.03.2021   //  

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило найбільш розповсюджені корупційні ризики у сфері земельних відносин.  За оцінками експертів відділу стратегічного аналізу корупційних ризиків ця сфера є однією з найбільш корумпованих та спричиняє суттєві негативні наслідки.

У період з 1993-го по 2003 рік акти на право власності громадян на земельні ділянки не були внесені у загальну базу Державного земельного кадастру, яка була запроваджена у 2002-му році, а земельним ділянкам не присвоювались кадастрові номери. А з 2003 по 2009-й рік в державних актах вже зазначався кадастровий номер земельних ділянок, але через низку причин не вся інформація була внесена до Державного земельного кадастру. Саме це стало причиною виникнення корупційної схеми зі знищення актів на право власності громадян та право користування державними підприємствами в архівах кадастру та подальше виведення таких земельних ділянок у приватну власність третіх осіб. Так, за неправомірну вигоду посадові особи Держгеокадастру, зловживаючи своїм службовим становищем, сприяють у передачі у власність земельних ділянок, відомості щодо яких не були внесені в електронну базу, третім особам. Державні акти на земельні ділянки старого зразка попередньо знищуються в архівах.

КЕЙС[i]

За версією слідства, службові особи Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області з метою одержання неправомірної вигоди здійснювали державну реєстрацію прав власності на землі сільськогосподарського призначення в інтересах фізичних та юридичних осіб. У ході реалізації злочинної схеми посадовці перереєстровували на зацікавлених осіб земельні ділянки, зареєстровані за зразком 2001-2002 років, права на які  за офіційними журналами обліку враховані як знищені або втрачені. Внаслідок цього з державної власності на території Херсонської області вибули земельні ділянки загальною площею близько 4748,3 га, чим завдали інтересам держави фінансових втрат на суму понад 76 млн гривень. Досудове розслідування встановлених фактів триває.

Рівень корупційного ризику – Середній

(Чинники) Джерела ризику:

  • недосконалість нормативного регулювання: Порядок ведення Державного земельного кадастру, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 1050 від 17.10.2012, Закон України «Про державну експертизу землевпорядної документації», Закон України «Про землеустрій»;
  • індивідуальна недоброчесність посадових осіб Держгеокадастру;
  • відсутність повних відомостей про землі у Державному земельному кадастрі;
  • відсутність результатів аудиту земель.

Наслідки:

Стратегічні Корупційні
1. Порушення прав та законних інтересів суб’єктів землекористування.

3. Зниження ефективності державного управління у сфері земельних відносин.

4. Погіршення інвестиційного клімату.

1. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ст. 368 ККУ).

2. Зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 ККУ).

3. Незаконне збагачення (ст. 368-2 ККУ).

 

Рекомендації НАЗК:

Оцифрувати всю інформацію про право власності на земельні ділянки та внести відомості до Державного земельного кадастру. Імплементувати прийнятий Закон України «Про національну інфраструктуру геопросторових даних», повноцінно запустивши онлайн-систему всієї інформації  про земельний ресурс в Україні. Програмний продукт має аналізувати геопросторові дані та інформацію з різних державних реєстрів, а також забезпечити відкритість для громадського контролю.

Антикорупційний чек-лист:

– перенести значний обсяг інформації про земельні ділянки з паперових носіїв до Державного земельного кадастру;

– повноцінно запустити інтернет-ресурс для моніторингу обігу земель, на якому підлягатимуть відкритому оприлюдненню всі геопросторові дані, що є в розпорядженні органів державної влади та місцевого самоврядування. Платформа має забезпечити належний обмін даними між державними реєстрами: Державний земельний кадастр, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, Державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань тощо;

– внести зміни до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1050,  виключивши можливості подання заяви і відповідних документів для реєстрації ділянки  у паперовому вигляді.

 

 

[i] Посилання – https://reyestr.court.gov.ua/Review/86845141