Суд наклав на ЖЕКи Микитася штрафи у подвійному розмірі за свавільні тарифи для мешканців будинків «Укрбуду»
31.03.2021   //  

Півтора десятка компаній, пов’язаних з корпорацією «Укрбуд» екс-нардепа Микитася, отримали подвійні штрафи за те, що не сплатили попередні штрафи Антимонопольного комітету. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

АМКУ раніше покарав на 1,02 млн грн низку компаній за те, що вони у 2016 – 2018 роках зловживали монопольним становищем при наданні послуг утримання будинків і споруд та прибудинкових територій житлових комплексів, забудовниками яких були компанії з тієї ж корпорації «Укрбуд».

Ці фірми були покарані за те, що застосовували тарифи на утримання будинків і територій, які не були затверджені органом, уповноваженим здійснювати встановлення таких тарифів.

Не сплативши штрафи в добровільному порядку, на що у товариств було два місяці з дня отримання рішень, тепер за рішеннями суду вони мають сплатити штраф у подвійному розмірі, враховуючи нараховану пеню. А це вже майже 2 мільйони мільйони гривень, які програли у судах компанії «Форвард Київ-Сервіс 001», «Форвард Київ-Сервіс 02», «Форвард Київ-Сервіс 03», «Форвард Київ-Сервіс 04», «Форвард Київ-Сервіс 05», «Форвард Київ-Сервіс 06», «Форвард Київ-Сервіс 07», «Форвард Київ-Сервіс 08», «Форвард Київ-Сервіс 09», «Форвард Київ-Сервіс 10», «Форвард Київ-Сервіс 11», «Форвард Київ-Сервіс 12», «Форвард Київ-Сервіс 14», «Форвард Київ-Сервіс 15», «Форвард Київ-Сервіс 16».

Компанії з орбіти корпорації «Укрбуд» Микитася не вперше порушують конкурентне законодавство та отримують мільйонні штрафи.

У травні та червні 2019 року тимчасова адміністративна колегія АМКУ оштрафувала ТОВ «Північно-український будівельний альянс» та ТОВ «Спецбуд-Плюс» за змову на тендерах з будівництва корпусу Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова, реконструкції гімназії № 59 імені О.М. Бойченка та будівництва Шулявського мосту на понад 260 млн грн.

Не погоджуючись з рішеннями АМКУ, порушники оскаржують їх до суду. Та цікаво, що за оскарженням йде лише одна з двох компаній, що звинувачена у змові. І якщо за позовом «Північно-український будівельний альянс» рішення АМКУ про змову на тендерах з будівництва корпусу інституту серцево-судинної хірургії та реконструкції гімназії визнано недійсним, то цьому ж товариству суд відмовив у задоволенні позову про визнання недійним рішення про змову на тендері з будівництва Шулявського мосту.

«Спецбуд-Плюс» не оскаржував рішень АМКУ щодо себе. Та наприкінці березня вже заплановано судове засідання за позовом АМКУ про стягнення з товариства штрафу і пені за змову на будівництві інституту та реконструкції гімназії. За рішенням суду бюджет може отримати понад 78 млн грн.

В липні 2020 року АМКУ також викрив картельну змову інших компаній корпорації – «Укрбудмонтаж» та «Укренергомонтаж» у процедурах закупівель, проведених Чорнобильською АЕС та «Енергоатом». Тоді дві компанії отримали штрафи на загальну суму понад 116 млн грн.

Оскаржила рішення АМКУ лише «Укренергомонтаж», якій суд надав час для усунення недоліків позовної заяви, але чи виконані вони наразі не відомо.

«Як бачимо щороку компанії, пов’язані з «Укрбуд» наступають на «граблі», не виправляють свою поведінку на тендерах за що і отримують покарання у вигляді значних штрафних санкцій, які хоч добровільно, хоч за рішенням суду та все ж необхідно сплачувати», – відмітили у «Лізі антитрасту».