Поліція розслідує крадіжку 32 млн у порті «Южний» за контрактами часів Порошенко
30.03.2021   //  

До 10 липня Київський райсуд м. Одеси подовжив строк досудового розслідування крадіжки 32 млн гривень на двох тендерах ДП «Морський торгівельний порт «Южний» з постачання обладнання та програмного забезпечення. Постачальником виступало ТОВ «Новітні технології». Нацполіція розпочала кримінальне провадження в вересні 2020-го, та поки не повідомила про підозру жодній особі. Про це повідомляється в «Єдиному держреєстрі судових рішень».

Мова йде про два контракти від 2018 року, за якими ТОВ «Новітнє обладнання»  надавало порту «системи відеоспостереження замкнутого типу, впровадження апаратно-програмного комплексу підсистеми розподілу сегментів, мережевих екранів та моніторингу інформаційної мережі підприємства» на майже 68 млн гривень. З них 57 млн.  гривень  складала вартість самого обладнання та 11 млн гривень – ціна його монтажу.

Як зазначається в ухвалі Київського райсуду м. Одеси від 3 березня, «в ході аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ «Новітнє обладнання» поліцейські встановили, що фірма для виконання закупівлі порту придбала комп`ютерне та телекомунікаційне обладнання у ТОВ «Ес.Ві.Ес», ІП «Логін» та інших, за майже 25 млн. гривень, а різницю – близько 32 млн. гривень – перерахувала на «СПД з ознаками фіктивності».

«Таким чином посадові особи ДП «МТП «Южний» спільно з керівництвом ТОВ «Новітнє обладнання» в рамках двох договорів, здійснили розтрату та привласнення державних коштів на загальну суму близько 32 млн. гривень», – повідомляється в тексті ухвали суду.

В документі не означені конкретні  дії  слідчих за останні півроку. І що конкретно правоохоронці мають завершити до 10 липня, коли закінчується  строк досудового розслідування.

ТОВ «Новітні технології» зареєстроване в Києві  у 2013 році, в засновниках значаться  Ірина Куницька, Євгеній Панкратов  та  Оксана Сорочинська.  Остання є дружиною  екс-інспектора з обігу зброї поліції Києва Анатолія Сорочинського  та донькою екс-голови Київської ОДА Олександра Терещука. За даними програми «Наші гроші з Денисом Бігусом», Сорочинська контролює напівстихійний продовольчий ринок на Подолі, фірма певний час була зареєстрована на смітнику. Терещук до призначення в жовтні 2018 року головою Київської ОДА (на цій посаді він пробув до червня 2019 року) був заступником голови Одеської ОДА, причому за часів Петра Порошенка його називали «смотрящим» від Адміністрації Президента.