Земельна корупція: Фальсифікація результатів земельних торгів шляхом виставлення на торги «спаринг-партнера»
27.03.2021   //  

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило найбільш розповсюджені корупційні ризики у сфері земельних відносин.  За оцінками експертів відділу стратегічного аналізу корупційних ризиків ця сфера є однією з найбільш корумпованих та спричиняє суттєві негативні наслідки.

Опис ризику:

Процедура підготовки, організації та проведення земельних аукціонів для продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або права на їх оренду наразі врегульована положеннями Земельного кодексу України.

Порядок проведення земельних торгів передбачає безпосередній контакт учасників торгів між собою, адже аукціони проводяться з обов’язковою присутністю особи, зацікавленої у набутті прав на земельний лот або його представника. Це дає необмежену можливість для попередньої змови учасників та використання «спаринг-партнерів». Така модель правового регулювання створює умови для спотворення результатів торгів, водночас часто учасником схеми виступає також організатор торгів, що у поєднанні з  необмеженим впливом сприяє поширенню корупційних практик.

КЕЙС[i]

За версією слідства, депутат селищної ради у Київській області, вступивши у злочинну змову з селищним головою, вимагали у фізичної особи неправомірну вигоду у сумі 600 доларів США. Хабар вимагали за сприяння у прийнятті позитивного рішення щодо виділення в оренду земельної ділянки площею 3,8 га в межах селищної ради, а також за подальшу його перемогу в земельному аукціоні та підписання вже самого договору оренди земельної ділянки. Депутат попросив сплатити громадянину 500 дол. США безпосередньо організаторам корупційної схеми і ще 100 дол. США людині, яка на земельному аукціоні буде імітувати конкуренцію. Уточнення просування процесу оренди земельної ділянки між фізичною особою та депутатом ради відбувалося за допомогою електронної пошти. Правоохоронцями долучено до справи роздруківку листів з електронної пошти, що надані фізичною особою. Один з листів був такого змісту: «Процес з приводу оформлення земельної ділянки їде. Документи знаходяться вже в архітектурі і вони чекають на рішення. З 10 червня змінився порядок реєстрації документів з землеустрою. Надіємося, що це пришвидшить вирішення нашого питання. Домовленість про оренду залишається в силі. Я про це нагадую на кожній сесії. З надією на швидке вирішення».

Рівень корупційного ризику – Середній

Джерела ризику:

  • недосконалість нормативного регулювання: Земельний кодекс України, Закон України «Про оренду землі»;
  • індивідуальна недоброчесність відповідальних посадових осіб органів місцевого самоврядування та Держгеокадастру;
  • застаріла процедура проведення торгів.

Наслідки:

Стратегічні Корупційні
1.       Недоотримання коштів місцевими бюджетами.

2.       Порушення прав та законних інтересів суб’єктів землекористування.

3.       Неефективне використання державних земельних ресурсів.

1. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ст. 368 ККУ)

2. Зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 ККУ)

 

Рекомендації НАЗК:

Перевести проведення земельних торгів у електронну торгову систему, повністю змінивши порядок проведення аукціонів. Нова організаційна модель має виключати контакт між учасниками в ході торгів. Процедура має передбачати анонімність учасників, тобто відомості про учасників торгів не підлягають розголошенню до завершення аукціону.

Антикорупційний чек-лист:

  • внести зміни до Земельного кодексу України, оновити процедуру проведення земельних торгів. Всі етапи земельних аукціонів перевести в електронну торгову систему;
  • правила підготовки та порядку проведення земельних торгів мають унеможливити розголошення відомостей про учасників аукціону до завершення торгів;
  • електронні торги мають проводитись в режимі реального часу, з безкоштовним доступом до ознайомлення з їх перебігом та результатами, копіювання та роздрукування інформації із системи, а також зберігання всієї інформації, розміщеної на електронному майданчику.

Напрацьовані здобутки:

  • розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони» (реєстр. № 2195).

[i] Посилання:  https://reyestr.court.gov.ua/Review/91661900