Верховний суд скасовує висновки ДАСУ, що не містять чітких вимог щодо подальших дій замовника
26.03.2021   //  

Управлінням капітального будівництва Сумської обласної державної адміністрації проведено процедуру закупівлі очікуваною вартістю 11 308 672 грн. на виконання робіт з капітального ремонту будівлі ОКЗ «Сумський обласний онкологічний диспансер». До аукціону було допущено 5 компаній, а перемогу здобув АТ «Сумбуд», повідомляє «Ліга антитрасту».

За результатами моніторингу Держаудитслужба 1 серпня 2019 року оприлюднила висновок про порушення замовником законодавства у сфері публічних закупівель в частині неправильного заповнення форм в оголошенні про проведення торгів та повідомленні про намір. А також щодо не відхилення пропозиції переможця через невідповідність кваліфікаційним критеріям.

Замовник оскаржив висновок до суду та програв дві інстанції. Але Верховний суд під час касаційного оскарження став на його бік. Суд зазначив, що попередні інстанції не врахували висновки щодо застосування норм права у подібних правовідносинах, викладені у постановах Верховного суду від 10 грудня 2019 року № 160/9513/18 та від 5 березня 2020 року № 640/467/19. Там вже зазначалося, що висновок Держаудитслужби має бути конкретизованим, тобто містити чіткі вимог до замовника щодо способу усунення виявлених порушень.

І через відсутність у оскаржуваному висновку конкретизації способів і заходів, які має вжити замовник для усунення порушення, Верховний суд визнав його протиправним та таким, що підлягає скасуванню.

Крім того, суд пояснив, що спонукання замовника до самостійного визначення заходів для усунення порушення на підставі невизначених норм може призвести до нового можливого порушення.

Посилання на судове рішення та процедуру:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/94327766

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-05-31-000360-a