Суд змусив Укравтодор виплатити «Автомагістралі» неотриманий прибуток по контракту, свавільно розірваному самими укравтодорівцями
26.03.2021   //  

Верховний суд України поставив крапку в тяжбах  дорожньої компанії ПП «Автомагістраль» Миколи Скоростецького та Служби автодоріг у Вінницькій області, які кілька років з’ясовували стосунки у судах через контракт на ремонт ділянки траси М-21 «Виступовичі – Житомир – Могилів- Подільський (через Вінницю)» вартістю 84,89 млн гривень. Про це повідомляється в Єдиному держреєстрі судових рішень

За рішенням Верховного суду від 27 січня, Вінницька САД тепер має повернути «Автомагістралі» 849 тис гривень забезпечення за контрактом, а також компенсувати збитки у вигляді неотриманого прибутку у розмірі 227 тис гривень. Такий прибуток був погоджений у Договірній ціні з Вінницькою САД та за звичайних обставин мав бути отриманий позивачем. Також служба відшкодує 53 тис гривень інфляційних та судових витрат та витрат компанії на  професійну правничу допомогу.

У квітні 2018 року «Автомагістраль» виграла підряд на ремонт ділянки км 242+792 – км 247+074 траси М-21 у конкурентів ТОВ «СУНП «Автострада» та ТОВ «Енергетично-дорожнє будівництво», запропонувавши знижку 14% від очікуваної вартості. В договорі сторони домовились, що дату початку робіт САД визначатиме сама шляхом направлення підряднику листа-повідомлення. В травні сторони підписали додаткову угоду, де узгодили графік виконання/фінансування робіт: у 2018 році на ремонт виділялось лише 45 000 грн (0,053 % від ціни договору),  решта планувалось освоїти у 2019-му.

19 жовтня 2018 року директор «Автомагістралі» отримав кур’єром листа від  Вінницької САД з вимогою розпочати дорожні роботи на трасі з 23 жовтня. У відповідь підрядник попросив САД надати ордер та схему для проведення робіт та повідомив, що приступить до виконання з 1 листопада після узгодження цих документів з превентивною поліцією. На це САД листом від 8 листопада повідомила, що розриває  договір з «Автомагістраллю» «через невиконання зобов`язань щодо початку ремонтних робіт». А 15 січня 2019 року  направила до «Полтава-банку» вимогу «через невиконання господарських зобов`язань» перерахувати їй 849 000 гривень забезпечення контракту, наданого «Автомагістраллю» як переможцем тендеру.

ПП «Автомагістраль» звернулось до Господарського суду Вінницької області, який 5 квітня визнав дії САД протиправними, а сам договір з нею чинним.

«Автомагістраль» запропонувала САД подовжити строки договору і  визначити нові графіки виконання робіт. У відповідь замовник повідомив, що строк дії договору закінчився. Крім того, на одному з судових засідань представник служби усно зазначив, що цей ремонт автодороги «вже виконано іншою особою».

В ході подальших тяжб «Автомагістраль» домоглася повернення 849 000 гривень свого забезпечення за контрактом, а також стягнення із САД збитків у вигляді неотриманого доходу у 226 502  гривень, які прописані у Договірній ціні до Договору. Також виплати компенсації інфляційних та судових витрат та витрат  на  професійну правничу допомогу, загалом ще 53 532 гривень.

26.11.2020 Вінницька САД звернулась до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду для оскарження попередніх судових рішень. Проте і в найвищій інстанції зазнала фіаско, Верховний суд залишив її скаргу без задоволення. Крім того, постановив повернути компанії забезпечення у 849 000 гривень не з державного бюджету (як раніше вирішила апеляція), а стягнути всі кошти саме з Вінницької САД «як безпосереднього завдавача шкоди».

В цій історії лишається незрозумілим тільки  хто саме за «Автомагістраль» виконав для Вінницької САД роботи з середнього ремонту, адже тендери на цій ділянці служба більше не проводила до 2021 року. Згідно інформації з системи «Прозорро», у січні 2019–го Вінницька САД оголошувала закупівлю поточного середнього ремонту для цієї ділянки траси на 102,80 млн гривень. Проте у травні того ж року цю закупівлю скасувала через «відсутність подальшої потреби».

В січні 2021-го новий тендер на ділянці виграло «Енергетично-дорожнє будівництво», з яким САД вже підписала договір на 214 млн гривень. Остання закупівля передбачає масштабніший обсяг робіт, зокрема роботи з освітлення траси.

«Громадяни втратили від такої поведінки тричі. Один раз, відшкодовуючи шкоду, завдану посадовцями «Укравтодору» компанії «Автомагістраль», адже, гроші, які будуть перераховуватися – все одно бюджетні, а значить наші. Другий, оплачуючи зі свого гаманця роботу чиновників «Укравтодору» в цьому процесі, а це десятки листів, заяв, судових засідань, службових тощо. І втретє, на зниженні привабливості тендерів для бізнесу. Адже подібні випадки відбивають охоту у «білого» бізнесу взагалі торкатися тендерів, бо якщо навіть без хабаря бізнесмен таки доб’ється перемоги в закупівлі, то, в подальшому, все одно йому не дадуть виконати роботу. В підсумку, участь та перемога в тендерах «Укравтодору», якщо ти не «фаворит» відомства, – це не бізнес, а фактично купівля квитка на війну. І це я вже не кажу про те, що дорога так і залишилася невідремонтованою, та скільки незручностей і втрат це принесло.

Припинити це просто. Потрібно суворо карати чиновників за такі рішення. В даному випадку є значний розмір збитків, що нанесені посадовцем «Укравтодору» бюджету, є встановлені судом неправомірні дії, є умисел, бо з необережності таке просто не можливо зробити, та навіть надання завідомо недостовірної інформації суду – цього більш ніж достатньо для початку кримінального розслідування», – вважає засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська.

Ольга Прокопишина, «Наші гроші»