Прибуток одного енерготрейдера Ахметова склав 1,6 мільярда за рік
26.03.2021   //  

ТОВ «Д. Трейдінг» за підсумками 2020 року отримало чистий прибуток в розмірі 1,60 млрд грн.

Про це повідомив телеграм-канал «Монополіст» з посиланням на фінансовий звіт компанії.

За підсумками 2020 року «Д. Трейдінг» задекларував чистий дохід від реалізації продукції в сумі 63, 33 млрд грн. У 2019 році цей показник був у півтора рази меншим – 40,65 млрд грн. Прибуток до оподаткування за підсумками 2020 року склав 2,18 млрд грн, у попередньому році – 47 млн грн.

Нині «Д.Тредінг» найбільший трейдер на енергоринку. Фірма була створена у 2019 році для оптової торгівлі енергоресурсами на новому енергоринку України, який стартував з липня 2019 року.

За даними Бізнес-Цензору, минулого року майже 74% електроенергії «Д. Трейдінг» продав всередині групи СКМ та афілійованим з нею компаніям. А всього за п’ять місяців 2020 року (червень-жовтень) компанія продала майже 16 млн МВт-г електроенергії – це близько 10% річного споживання е/е в Україні.

Відмітимо, що 23 березня генеральний директор «ДТЕК Енерго» Ільдар Салєєв пояснив ЗМІ масовий вивід в аварійний ремонт блоків ТЕС компанії нестачею коштів для планових ремонтів весною 2020 року.

На початку березня Національна комісія що здійснює держрегулювання в сфері енергетики та комунпослуг (НКРЕКП), оштрафувала «ДТЕК Західенерго», «ДТЕК Дніпроенерго» і «ДТЕК Східенерго» на 1,7 млн ​​грн кожне за незабезпечення в зимовий період гарантованих запасів вугілля на теплоелектростанціях (ТЕС), а також несвоєчасне інформування профільних держорганів про критичну ситуацію з паливом. Це сталося після того, коли в кінці січня-на початку лютого, в період сильних морозів та збільшення споживання електроенергії, ТЕС групи ДТЕК вивели в аварійний ремонт 13 блоків.

Близько 70% потужності теплової генерації контролює компанія ДТЕК Ріната Ахметова, тоді як ознакою монополії є 35%.

15 грудня  2020 року Антимонопольний комітет визнав зловживання монопольним становищем з боку групи «ДТЕК» у торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС» з липня по жовтень 2019 року. Та наклав штрафи на компанію «ДТЕК Західенерго» 176,00  млн гривень та «Д. Трейдінг» –  на 99,00 млн гривень. «ДТЕК Західенерго» та ТОВ «Д. Трейдінг» оскаржили це рішення АМКУ В Господарському суді Києва.

В свою чергу «Ліга антитрасту» та адвокатська компанія «Advanq» оголосили про допомогу споживачам електроенергії Бурштинського енергоострова в судовому процесі проти «ДТЕК Західенерго» та ТОВ «Д. Трейдінг».