Суд забрав ділянку у номінального замовника скандального ЖК Кучера-Комарницького на Подолі (фото)
25.03.2021   //  

Північний апеляційний господарський суд визнав протиправним і скасував Київському учбово-виробничому підприємству N 3 (УВП-3) Українського товариства сліпих (УТОС) державний акт на право постійного користування земельною ділянкою на вул. Вознесенський узвіз, 28-30 у Києві, де будується ЖК «Подол Град Vintage». Про це свідчить постанова від 2 березня.

Суд визнав протиправним та скасував рішення Київради 2004 року, яким ділянку площею 0,57 га на Вознесенському узвозі, 28-30 було надано у постійне користування УВП-3 УТОС для будівництва житлового будинку для робітників підприємства інвалідів по зору, інвалідів війни.

Саме на підставі цього рішення у 2005 році з УВП-3 був укладений договір оренди, який у 2011-му переоформлили на право постійного користування ділянкою. Суд визнав недійсним договір оренди, а також скасував держакт на право постійного користування ділянкою. Постанова набрала законної сили з дня її прийняття.

Апеляційний суд встановив, що вказана ділянка 0,57 га на вул. Вознесенський узвіз, 28-30 знаходиться в межах історичного ареалу міста Києва, а також розташовується в архітектурній та археологічній охоронній зонах, та належить до земель історико-культурного призначення національного та місцевого значення, які відносяться до особливо цінних земель.

Ділянка розташована в межах:

  • території пам’ятки археології місцевого значення «Культурний шар Копиревого кінця ХІ-ХП ст.»;
  • території Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Київ»;
  • території архітектурного заповідника «Місто Володимира»;
  • території пам’ятки археології – культурний шар Подолу, культурний шар ремісних слобод Гончари та Кожум’яки IX-XVII ст.;
  • територія земельної ділянки є складовою частиною пам’ятки ландшафту та історії місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір та долини р. Дніпра».

Відповідно до чинних нормативних актів на території історико-культурних заповідників забороняється будь-яке будівництво, не пов’язане з прокладкою інженерних мереж, необхідних для заповідників. Та дозволяється будівництво лише особливо важливих споруд за індивідуальними проектами.

Натомість «житловий будинок з об’єктами соціально-громадського призначення», для будівництва якого було виділено вказану ділянку, не відноситься до особливо важливих споруд, а тому її відведення для цієї мети є порушенням статей 53, 54 Земельного кодексу України і статті 32 закону «Про охорону культурної спадщини».

Апеляційний суд дійшов висновку, що Київрада у 2004 році при прийнятті рішення про передачу ділянки 0,57 га на вул. Вознесенський узвіз, 28-30 і у 2011 році при передачі ділянки у постійне користування УВП-3 вийшла за межі своїх повноважень, порушивши процедуру надання ділянки без зміни її цільового призначення, а також без отримання відповідного погодження Кабміну.

Позов до суду подали Орган самоорганізації населення «Вуличний комітет Воздвиженка» у Подільському районі м. Києва і ТОВ «Оптимум- Капітал», яке є власником науково-дослідницької школи для дітей, що розташовується на сусідній ділянці на вул. Кожум’яцькій, 12-Б.

Нагадаємо, УВП-3 у 2012 році отримав містобудівні умови та обмеження на будівництво житлового будинку на Вознесенському узвозі, 28-30. У 2018 році інспектор столичного ДАБК ці МУО скасував, оскільки наміри забудови суперечать Генплану столиці – ділянка є територією громадських будівель і споруд, а не житлової забудови. Однак, забудовник у 2020-му відновив дію МУО через суд.

ЖК «Поділ Град Vintage» починали будувати структури екс-нардепа Максима Микитася, який є підозрюваним у справі НАБУ.

Наразі ЖК «Подол Град Vintage» будує компанія «Едельбург Девелопмент», пов’язана із екс-керівником столичного ДАБІ Сергієм Кучером, сином екс-мера столиці Степаном Черновецьким та «смотрящим за Києвом» від ОП Денисом Комарницьким.

У вересні 2020 року поліція повідомила про підозри активістам, які починаючи з 2015 року послідовно виступали проти будівництва вказаного ЖК. На роль організатора цього «злочинного угрупування», слідство призначило інвестора розташованої поряд наукової школи «Базис». Активізація поліції сталася через місяць після призначення Олега Татарова, колишнього посадовця МВС, заступником керівника Офісу Президента та куратором діяльності правоохоронних органів. А також – після через кілька місяців після слів Сергія Кучера в одному інтерв’ю стосовно протестувальників проти незаконних забудов: «На рівні держави це питання потрібно вирішити якомога швидше, інакше ситуація тільки погіршиться. Потрібно два-три гучних приклади притягнення до відповідальності, які закінчаться посадкою в тюрму. Упевнений, усе одразу заспокоїться».

Детальніше про те, яким чином УВП-3 УТОС отримало під будівництво житла ділянку, на якій будівництво житлових будинків за законодавством неможливе, читайте у статті «Як вкрасти землю в Києві, прикрившись незрячими людьми».