Слідчі вже два роки чекають від державних експертів висновок по розкраданню на берегоукріпленні за 22 млн гривень
25.03.2021   //  

Комінтернівський райсуд Одеської області 4 березня подовжив ще на півроку досудове розслідування імовірного привласнення та розтрати коштів на тендері з берегоукріплюваних робіт, за які у 2018 році ТОВ «Будівельна виробнича компанія ПМК-226» отримала 22,45 млн гривень. Про це повідомляється у Єдиному держреєстрі судових рішень.

Правоохоронці почали займатись цим тендером у квітні 2019-го за заявою керівника громадської організації «Громада Крижанівки» щодо розкрадання місцевими посадовцями бюджетних коштів, виділених на берегоукріплювані роботи.

В травні 2018 року Крижанівська сільрада на Одещині провела тендер з берегоукріплювальних робіт протяжністю близько 700 метрів на суму 22,45 млн гривень. Підряд виграло ТОВ «Будівельна виробнича компанія ПМК-226», яке зобов’язалось за договором укріпити схили до кінця 2018 року за 20,88 млн гривень.

В кінці 2018 року підрядник одержав всі кошти за договором, але за інформацією позивача не виконав всі роботи: «дерева не висаджені, буна (дамба) не побудована, схили не укріплені». А сходи, які підрядник вказав у актах, за інформацією позивача, було побудовано раніше.

В червні 2019 року детективи НАБУ виїхали на місце робіт, встановили, що «ПМК-226» з обох боків схилу улаштувало будівельні паспорти «Берегоукрепление», в той день ніяких робіт не виконувало.  А фактичний обсяг робіт, що спостерігали детективи, «при візуальному огляді» не відповідав об`єму, за який заплатили кошти.

В січні 2019 року Одеський науково-дослідницький інститут судових експертиз одержав судову постанову на проведення будівельно- технічної експертизи робіт за тендером, яка не виконана і досі. Через відсутність висновку експертів прокурор Комінтернівської місцевої прокуратури Одеської області Чернишов О. С. клопотав про подовження строку розслідування справи, яку за статтею ч. 2 статті 191 КК України «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» відкрили два роки тому.

Термін досудового розслідування сплив 7 березня. На клопотання прокурора Вищий антикорупційний суд подовжив розслідування ще на півроку.

ТОВ «БВК ПМК-226» зі статутним капіталом у 1000 гривень зареєстроване у Первомайську Миколаївської області, спеціалізується на будівництві доріг та автострад, керівником фірми виступає В’ячеслав Григоренко, власником – Тетяна Григоренко.  В минулому році фірма виграла чотири тендери Управління ЖКГ Первомайської міськради на 1,75 млн гривень. Більш плодотворними для фірми були 2017-2018 рр, коли обсяг підрядів «БВК ПМК-226» становив 43,87 млн гривень та  44,91 млн гривень відповідно.